Gospodarka » Żywność

Wyjechali na wakacje …

Wyjechali na wakacje …
Zobacz więcej zdjęć »
… wszyscy nasi podopieczni – można by dziś zaśpiewać w niejednym domu. Dzieci na koloniach i obozach, rodzice tęsknią, ale mają wreszcie trochę czasu dla siebie i na nadrobienie towarzyskich zaległości. Aż się prosi o sympatyczne spotkanie przy dobrym winie, takim jak Hardys, prosto z Australii.

Świetne na lipcowe popołudnie jest Hardys Sailing Colombard Chardonnay, wino o jasnosłomkowej barwie z zielonymi odcieniami, wytrawne i orzeźwiające (w upalne dni miło na samą myśl). Świeży aromat dojrzałych owoców tropikalnych z nutami kwiatowymi doskonale wpisuje się w letnie klimaty. W smaku lekkie, z odcieniem cytrusów i gruszkowym zakończeniem, idealne jako aperitif. Można je podać na przykład do letnich owoców, miękkiego sera, czy potraw z drobiu.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Godne polecenia jest także Hardys Sailing Cabernet Shiraz, jedno z najpopularniejszych win tej marki, dla odmiany czerwone, wytrawne, o aromacie świeżych wiśni, porzeczki, rabarbaru i śliwek. Delektując się nim, wyczujemy smak dojrzałych truskawek (z którymi musimy się już pożegnać do przyszłego sezonu). Wino to jest dobrym towarzystwem do potraw z lekkiej wołowiny i cielęciny lub - jeśli ktoś woli mniej wyszukane dania - makaronów z sosami.

A gdyby, mimo gorąca, chciało nam się zaszaleć kuchni, możemy się pokusić o danie z winem w roli głównej. Wart zachodu jest łosoś w sosie z Hardys Sailing Colombard Chardonnay.

Składniki: 4 filety z łososia, 6 jajek, łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 pęczki koperku, 2 pomarańcze, 2 cytryny, 10 dag masła, 300 ml wina, sól i pieprz do smaku.  

Sposób przygotowania: ryby myjemy, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy cytrusami, okładamy koperkiem, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 25 minut do nagrzanego piekarnika (180 st.). W tym czasie przygotowujemy sos: zagotowujemy w garnku około 300 ml wody, stawiamy na nim miskę, wkładamy do niej masło, a gdy się rozpuści, dolewamy wino i, cały czas mieszając, dodajemy żółtka, uważając, aby się za bardzo nie ścięły. Zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy gałkę muszkatołową, sok z cytrusów, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Łososia wyjmujemy na talerz, polewamy sosem, podajemy z winem, które zostało.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Abilita Communications
http://www.abilita.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »