Technologie » Komputery

Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu prowadzi zajęcia z wykorzystaniem systemów firmy Epicor®

Kolejny etap programu edukacyjnego Epicor® – każdy student korzysta z symulacji własnego przedsiębiorstwa i pracuje zdalnie z dowolnego miejsca na świecie

Epicor Software Corporation, wiodący dostawca oprogramowania biznesowego dla przedsiębiorstw produkcyjnych, dystrybucyjnych i usługowych wraz ze swoim autoryzowanym partnerem, firmą L-Systems, prowadzi program edukacyjny w Wyższej Szkole Bankowej (WSB) we Wrocławiu, która działa w ramach największego w Polsce holdingu edukacyjnego, skupiającego 4 uczelnie wyższe i w sumie 9 wydziałów. WSB  wprowadziła program Epicora w swojej siedzibie we Wrocławiu i w przynależącym do niej Wydziale Ekonomicznym w Opolu. Opracowany i koordynowany wspólnie z L-Systems, program edukacyjny firmy Epicor od marca 2007 roku z powodzeniem działa już na 11 uczelniach wyższych. W ubiegłym roku w ramach projektu „Wirtualne laboratoria - sukces innowacji” objął swym zasięgiem szkoły ponadgimnazjalne kształcące logistyków.

Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu finansuje program edukacyjny Epicor dzięki funduszom unijnym pozyskanym z Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (POKL), którego jednym z celów jest przygotowanie studentów do zawodu. „W procesie dydaktycznym wykorzystywany jest system ERP Epicor służący do zarządzania zasobami przedsiębiorstwa. W ramach realizowanych zajęć każdy student ma możliwość korzystania z symulacji własnego przedsiębiorstwa poprzez zarządzanie procesami zachodzącymi na co dzień w firmie – od sprzedaży poprzez planowanie, produkcję i dystrybucję, aż po księgowość i zarządzanie finansami. Platforma edukacyjna dostępna jest przez przeglądarkę internetową, co umożliwia studentom pracę zdalną z każdej lokalizacji. Pozwala to na zdobycie całościowej, zintegrowanej wiedzy praktycznej dotyczącej procesów zachodzących w firmie.”- powiedział Robert Pawlak, koordynator programu z firmy L- Systems.

„Na wydziale wrocławskim już od 2009 roku program funkcjonował w konwencjonalnej formie, co oznaczało dostępność systemu z laboratoriów uczelni. Obecnie jest on dostępny z każdego miejsca na świecie. Wspomagamy nauczanie pod kątem praktycznego zdobywania wiedzy. Naszym celem jest przede wszystkim kształcenie umiejętności narzędziowych. Firma L-Systems zaprojektowała 833 odrębnych przedsiębiorstw - każde z myślą o indywidualnym użytkowniku będącym naszym studentem, dzięki temu możemy prowadzić zajęcia równolegle z 48 grupami studentów, gdzie każda z nich może liczyć do 17 osób. W ramach programu przewidujemy od 15 do 60 godzin wykładów i ćwiczeń realizowanych przez kolejne 3 semestry. Pracę domową studenci mogą odrabiać w dowolnym miejscu dzięki zdalnemu dostępowi do platformy. Co ważne, wykładowca ma  wgląd do operacji poczynionych przez studenta w swoim przedsiębiorstwie i w razie potrzeby może mu udzielić niezbędnych wskazówek - również zdalnie. Program został wprowadzony na studiach licencjackich, magisterskich i podyplomowych.” – powiedział Piotr Spychała, Dyrektor Generalny Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu.

„Nasz program edukacyjny to inwestycja w przyszłość, z której korzystają wszystkie uczestniczące strony. Absolwenci programu edukacyjnego Epicor, mają łatwiejszy start w zawodowe życie, dzięki dostępowi do najlepszych praktyk w dziedzinie zarządzania przedsiębiorstwem. Uczelnie są atrakcyjne dla studentów, a ci zdobywają nie tylko wiedzę teoretyczną, lecz przede wszystkim praktyczne umiejętności podnoszące ich atrakcyjność na rynku pracy. Klienci naszej firmy mogą być pewni, że na rynek trafiają specjaliści gotowi do pracy w ich przedsiębiorstwach, którzy zostali wyszkoleni na jednym z najnowocześniejszych systemów ERP.” – powiedział Marcin Sokołowski, Senior Marketing Manager, EMEA Programs  w Epicor Software Poland

Wyższa Szkoła Bankowa – informacje

Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu prowadzi studia I stopnia, studia II stopnia, studia podyplomowe oraz studia MBA. Uczelnia stawia sobie za cel kształcenie wysokiej klasy specjalistów, posiadających wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności niezbędne do rozwoju zawodowego i świadomego uczestniczenia w budowaniu nowoczesnej polskiej gospodarki.
Wysoki poziom kształcenia w WSB we Wrocławiu potwierdzają prestiżowe rankingi, według których Uczelnia jest jedną z najlepszych niepublicznych szkół biznesu w Polsce ("Home&Market", 3/2010), może pochwalić się największym odsetkiem zadowolonych absolwentów ("Ile za dyplom?", 3/2011), a także prowadzi najlepsze studia podyplomowe w Polsce ("Home&Market", 6/2010). Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu aż czterokrotnie została nagrodzona Medalem Europejskim, który jest potwierdzeniem wysokiej jakości kształcenia oraz dowodem na to, że Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu jest uczelnią na poziomie europejskim.
Jednym z kroków, które Uczelnia podejmuje w celu unowocześnienia studiów i uczynienia ich maksymalnie praktycznymi, jest współpraca z Epicor Software Corporation, polegająca na wdrożeniu programu edukacyjnego Epicor.
Więcej informacji na stronie: www.wsb.wroclaw.pl

L-Systems- informacje

L-Systems jest dynamicznie rozwijającą się firmą, powołaną przez doświadczonych konsultantów, mających za sobą wiele wdrożeń systemów ERP zarówno w Polsce, jak i zagranicą. Misją firmy jest zbudowanie spójnego programu nauczania pokazującego, jak zintegrowane systemy informatyczne wspomagają działanie przedsiębiorstw, poprzez stworzenie uczelniom wyższym i szkołom ponadgimnazjanym warunków do prowadzenia zajęć dydaktycznych z zastosowaniem systemów tej klasy.

Firma wyspecjalizowała się we wdrożeniach systemów firmy Epicor, której jest autoryzowanym partnerem Posiada autoryzację na następujące produkty: Epicor iScala, Epicor 9, Epicor ITSM, E4SE.
L-Systems jest także autoryzowanym partnerem Instytutu Logistyki i Magazynowania w Poznaniu. Autoryzacja obejmuje sprzedaż i wdrożenia systemu analiz magazynowych i prognozowania- MonZa. System ten stanowi uzupełnienie oferowanych produktów Epicora. W roku 2010 firma opracowała prekonfigurowaną wersję systemu Epicor iScala, która pod nazwą iScala Light została wprowadzona także do oferty firmy Epicor. Dzięki iScala Light możliwe jest skrócenie procesu wdrożenia do kilu tygodni, a co za tym idzie drastyczne obniżenie jego kosztów. Więcej informacji: www.l-systems.pl

Epicor Software Corporation (ostatnio połączona z Activant Solutions Inc.)  jest globalnym liderem oferującym oprogramowania biznesowego dla firm produkcyjnych, dystrybucyjnych, handlu detalicznego oraz usługowych. Z prawie 40. Letnim doświadczeniem w obsłudze średniej wielkości przedsiębiorstw oraz oddziałów firm z listy Global 1000, Epicor ma ponad 33 000 klientów w przeszło 150 krajach. Systemy Epicor wspomagające zarządzanie (ERP), do zarządzania relacjami z klientami (CRM), do zarządzania łańcuchem dostaw (SCM), a także rozwiązania do zarządzania kapitałem ludzkim, pozwalają przedsiębiorstwom podnieść efektywność i rentowność. Z doświadczeniem w technologicznych innowacjach, wiedzą branżową oraz dążeniem do doskonałości Epicor inspiruje klientów do budowania trwałej przewagi konkurencyjnej. Epicor oferuje jeden punkt odpowiedzialności, którego oczekują prowadzące działalność na skalę lokalną, regionalną czy globalną. Główna siedziba firmy znajduje się w Kalifornii, USA, zaś biura i podmioty powiązane ulokowane są na całym świecie. Więcej informacji znaleźć można na stronach www.epicor.com i www.epicor.pl. Przyłącz się do firmy Epicor na Twitterze: https://twitter.com/Epicor; http://twitter.com/EpicorEMEA; http://twitter.com/Epicor_Retail.

ITBC_Com