Firma » Bankowość

Wzrost oprocentowania depozytów terminowych

Jak wynika z raportu przedstawionego przez NBP, wzrosło średnie oprocentowanie lokat bankowych. Dane przedstawione przez Narodowy Bank Polski pokazują, że średnie oprocentowanie w maju osiągnęło 4,7%. W poprzednim roku było to 3,8%.

NBP wskazuje, iż największy wzrost oprocentowania zanotowały depozyty długoterminowe. Lokaty bankowe gospodarstw domowych zakładane na krótki okres także zyskały na oprocentowaniu. Depozyty o terminie zapadalności 1 miesiąc zyskały w maju 0,1% i wzrosły z 3,6% do 3,7%.

Lokaty o dłuższym okresie - od 1 do 3 miesięcy zyskały 0,2%. Średnie oprocentowanie lokat o terminie zapadalności do kwartału wyniosło w maju 5,6%. W kwietniu było to 5,4% a w poprzednim roku w analogicznym okresie - 4,3%.

Wzrost oprocentowanie odnotowano także w przypadku lokat o okresie zapadalności - 3 do 6 miesięcy. Przeciętne oprocentowanie lokat zakładanych na okres do pół roku osiągnęło poziom 5,2% i był to wzrost o 0,2%. W kwietniu oprocentowanie lokat w tym segmencie średnio wynosiło 5%.

Lokata o dłuższym terminie wciąż charakteryzuje się niższym oprocentowanie niż jej krótkoterminowa odpowiedniczka. Pomimo tego to właśnie lokaty długoterminowe zysk łat najbardziej na oprocentowaniu. Depozyty terminowe do 12 miesięcy były oprocentowanie średnio w maju na 4,4%. Wzrost wyniósł 0,2%. Lokaty o terminie zapadalności powyżej roku gwarantowały 5% zysku w skali roku.

Wzrosło również oprocentowanie lokat przeznaczonych dla przedsiębiorców. W maju, ogólne średnie oprocentowanie lokat dla przedsiębiorstw wyniosło 4,4%. Lokaty od 1 do 3 miesięcy nie zmieniły swego oprocentowania. Lokaty zakładane na okres do pół roku zyskały 0,3%. Przeciętne oprocentowanie lokat półrocznych wyniosło 5,6%. Lokaty o terminie zapadalności do jednego roku były oprocentowane w maju na 5,4%. Lokaty dla przedsiębiorców powyżej roku dawały zarobić przeciętnie 5,6%. Tutaj odnotowano największy wzrost ponieważ oprocentowanie lokat dla przedsiębiorstw w kwietniu wynosiło 4,4%, z czego wynika, że wzrost wyniósł 1,2%.

abtarasew1