Motoryzacja » Transport

Zalety transportu kontenerowego

Chociaż pozostaje on poza wzrokiem i świadomością większości ludzi, odgrywa istotną rolę w światowej logistyce. Mowa o transporcie kontenerowym, bardzo popularnym sposobie przewożenia towarów na dalekie odległości.

Same kontenery mogą być przewożone różnymi środkami transportu, ale najczęściej wykorzystuje się w tym celu statki, a po przebyciu największej części dystansu kontenery trafiają do ciężarówek lub pociągów i są transportowane do miejsca docelowego. Nie ma potrzeby dokonywania przeładunku w porcie, co znacznie upraszcza logistykę.

Ogromną zaletą kontenerów jest uniwersalność - można nimi przewozić żywność i odzież, meble i tekstylia, wyroby przemysłowe, części maszyn, elektronikę... Towary bardzo duże i naprawdę drobne. Wszystko sprowadza się tylko do odpowiedniego zapakowania.

A jeśli o pakowaniu mowa, towar jest w kontenerze całkowicie bezpieczny, niedostępny dla osób niepowołanych. W miejscu załadunku kontenery są wypełniane towarem, a następnie używane są specjalne butelkowe plomby kontenerowe. Jeżeli w czasie podróży ktoś próbowałby dostać się do wnętrza kontenera, musiałby zerwać plombę, co oczywiście byłoby widoczne.

Kontenery można bardzo łatwo przenosić na statek i potem z powrotem, łatwo także się je magazynuje. Pojedynczy kontener jest bardzo ładowny, co istotnie zmniejsza koszty całej operacji transportowej - jednym frachtem można przewieźć naprawdę dużo towaru, zważywszy na fakt, iż jeden kontener może mieć nawet ponad 50 metrów sześciennych pojemności.

Transport morski jest usługą bardzo nowoczesną, a więc dostosowaną do potrzeb różnych klientów. Do dyspozycji są więc kontenery uniwersalne, najczęściej wykorzystywane, przewożące głównie produkty zapakowane w paczki, kartony czy worki, ale także kontenery specjalistyczne - ponadgabarytowe kontenery do przewozu europalet, kontenery z możliwością kontroli temperatury (kontenery chłodnicze, ogrzewane, izotermiczne i in.), kontenery z wentylacją czy też kontenery do przewozu gazu.

nataliag