Zdrowie » Ciało

Zaskakujące właściwości zdrowotne czerwonego ryżu

Zaskakujące właściwości zdrowotne czerwonego ryżu
Zobacz więcej zdjęć »
Firmy farmaceutyczne od lat zasypują wręcz wciąż nowymi syntetycznymi lekami na wszelkie możliwe schorzenia. Jednak stosowanie naturalnej profilaktyki jest lepszym rozwiązaniem.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Ciągle odkrywane są niezwykłe właściwości roślin, które dostarczają bardzo ważnych dla zdrowia składników. Często proste produkty żywnościowe posiadają walory lecznicze, o których nie mieliśmy pojęcia. Jednym z nich jest czerwony ryż, zawierający bardzo pożyteczne dla organizmu ludzkiego związki chemiczne, które wspomagają regulację czynności życiowych i zapobiegają chorobom.
 
Właściwości czerwonego ryżu - dieta bogata w składniki
 
Przede wszystkim ryż posiada dobrze znane walory dietetyczne. Jest zbożem bezglutenowym, dlatego może być spożywany przez osoby, które przejawiają alergię na ten składnik pokarmowy. Posiada dużą ilość błonnika, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, mangan oraz magnez. Czerwony ryż jest jedną z bardziej wartościowych odmian tej rośliny zbożowej ze względu na dodatkowe, a niezwykle pożądane w profilaktyce niektórych chorób substancje.
 
Wyciąg z czerwonego ryżu - lecznicze walory
 
Po raz pierwszy doceniono i wyprodukowano wyciąg z czerwonego ryżu na początku dwudziestego wieku i zaczął on być stosowany w postaci tabletek. Ten preparat ma niezwykle pozytywny wpływ na poprawę pracy układu sercowo - naczyniowego, a także na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Z powodzeniem zastępuje syntetyczne leki na regulację cholesterolu zwane statynami. Rolę tę pełni substancja o nazwie monakolina i działa bardzo pozytywnie na obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Zapobiega powstawaniu kilku groźnych chorób, jak miażdżyca, choroba niedokrwienna czy też zawał serca. Wyciąg z czerwonego ryżu zawiera duże ilości antyoksydantów, które mają zbawienne działanie antyrakowe.
 
Kto powinien włączyć do diety wyciąg z czerwonego ryżu?
 
Wszystkie osoby z zaburzeniami poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi powinny poznać właściwości czerwonego ryżu i rozważyć włączenie wyciągu z tego zboża do swojej codziennej diety. Oczywiście na etapie zaawansowanej choroby nie należy zastępować tym suplementem zasadniczego leczenia. Jednak istnieje grupa osób ze schorzeniami układu sercowo - naczyniowego, która nie może przyjmować statyn i w takim wypadku stosowanie wyciągu z czerwonego ryżu jest dobrym wyjściem. Tego preparatu nie powinny spożywać dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby z uszkodzoną wątrobą oraz po przeszczepach organów.
 
Źródło: Ekoplace24.pl - ekologiczny sklep online  


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Sklep ekologiczny
http://www.ekoplace24.pl/

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »