Zdrowie » Ciało

Zaskakujące właściwości zdrowotne czerwonego ryżu

Zaskakujące właściwości zdrowotne czerwonego ryżu
Zobacz więcej zdjęć »
Firmy farmaceutyczne od lat zasypują wręcz wciąż nowymi syntetycznymi lekami na wszelkie możliwe schorzenia. Jednak stosowanie naturalnej profilaktyki jest lepszym rozwiązaniem.

Ciągle odkrywane są niezwykłe właściwości roślin, które dostarczają bardzo ważnych dla zdrowia składników. Często proste produkty żywnościowe posiadają walory lecznicze, o których nie mieliśmy pojęcia. Jednym z nich jest czerwony ryż, zawierający bardzo pożyteczne dla organizmu ludzkiego związki chemiczne, które wspomagają regulację czynności życiowych i zapobiegają chorobom.
 
Właściwości czerwonego ryżu - dieta bogata w składniki
 
Przede wszystkim ryż posiada dobrze znane walory dietetyczne. Jest zbożem bezglutenowym, dlatego może być spożywany przez osoby, które przejawiają alergię na ten składnik pokarmowy. Posiada dużą ilość błonnika, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, mangan oraz magnez. Czerwony ryż jest jedną z bardziej wartościowych odmian tej rośliny zbożowej ze względu na dodatkowe, a niezwykle pożądane w profilaktyce niektórych chorób substancje.
 
Wyciąg z czerwonego ryżu - lecznicze walory
 
Po raz pierwszy doceniono i wyprodukowano wyciąg z czerwonego ryżu na początku dwudziestego wieku i zaczął on być stosowany w postaci tabletek. Ten preparat ma niezwykle pozytywny wpływ na poprawę pracy układu sercowo - naczyniowego, a także na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Z powodzeniem zastępuje syntetyczne leki na regulację cholesterolu zwane statynami. Rolę tę pełni substancja o nazwie monakolina i działa bardzo pozytywnie na obniżenie wysokiego poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Zapobiega powstawaniu kilku groźnych chorób, jak miażdżyca, choroba niedokrwienna czy też zawał serca. Wyciąg z czerwonego ryżu zawiera duże ilości antyoksydantów, które mają zbawienne działanie antyrakowe.
 
Kto powinien włączyć do diety wyciąg z czerwonego ryżu?
 
Wszystkie osoby z zaburzeniami poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi powinny poznać właściwości czerwonego ryżu i rozważyć włączenie wyciągu z tego zboża do swojej codziennej diety. Oczywiście na etapie zaawansowanej choroby nie należy zastępować tym suplementem zasadniczego leczenia. Jednak istnieje grupa osób ze schorzeniami układu sercowo - naczyniowego, która nie może przyjmować statyn i w takim wypadku stosowanie wyciągu z czerwonego ryżu jest dobrym wyjściem. Tego preparatu nie powinny spożywać dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, a także osoby z uszkodzoną wątrobą oraz po przeszczepach organów.
 
Źródło: Ekoplace24.pl - ekologiczny sklep online  


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Sklep ekologiczny
http://www.ekoplace24.pl/

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »