Firma » Biznes

Zawód telemarketer

Rozmowa kwalifikacyjna na stanowisko telemarketera jest specyficzną formą rekrutacji. Przyszły pracodawca nie tylko sprawdza nasze umiejętności, ale także egzaminuje z cech potrzebnych dobremu telemarketerowi. Jak przygotować się do takiej rozmowy o pracę?

Poprawna dykcja

Osoba zatrudniona na stanowisku telemarketera powinna dbać o to, by rozmówca wyraźnie ją słyszał. Jeśli więc chcemy dostać taką pracę, skupmy się na naszej dykcji. Możemy skorzystać z ćwiczeń dla aktorów teatralnych i filmowych. Warto również zwrócić uwagę na ton głosu - nawet, jeśli jesteśmy zdenerwowani, nasz rozmówca nie powinien tego faktu wychwycić. Zadbajmy o spokojny, opanowany głos, możemy wejść na niższe tony, aby go sobie zapewnić.

Otwartość na rozmówcę

Dobrego telemarketera cechuje otwartość na potrzeby rozmówcy i na jego osobę. Postarajmy się więc pokazać tę umiejętność już na rozmowie kwalifikacyjnej. Najważniejszym elementem jest kontakt wzrokowy z rekruterem - angażujemy go w ten sposób do efektywnego słuchania. Unikajmy nerwowych ruchów dłońmi, zaciskania palców i uciekania wzrokiem w bok. Pożądany efekt daje lekki uśmiech oraz poważne podejście do rozmowy.

Kreatywność

Głównym obowiązkiem telemarketera jest efektywna sprzedaż produktów lub usług. Bądźmy więc przygotowani na rekrutacyjny “egzamin” ze sprzedawania. Rekruter może nas poprosić, byśmy przedstawili mu ciekawą ofertę dotyczącą zwykłego przedmiotu, na przykład długopisu lub notesu. Nie dajmy się zaskoczyć i wcześniej zgromadźmy ciekawe pomysły, pamietając o wywiadzie dotyczącym potrzeb klienta i proponowaniu rozwiązań.

Odpowiednie reakcje

W codziennej pracy telemarketera zdarzają się trudne sytuacje, takie jak nieuprzejmy klient. Rekruter może więc nas zapytać o sposoby radzenia sobie z niemiłym traktowaniem. Przygotujmy sobie więc wcześniej propozycje zachowań, dbając o to, by były one w pełni profesjonalne.

Pamiętajmy o tym, że po przyjęciu do pracy będziemy mieć zapewnione branżowe szkolenia - finansami nie musimy się martwić. Do jej prawidłowego wykonywania potrzebujemy jednak jeszcze kilku osobistych cech, niezbędnych u dobrego telemarketera.

henryk.frolena

• avatar