Gospodarka » Żywność

Zimowy lunchbox z Helio

Zimowy lunchbox z Helio
Zobacz więcej zdjęć »
W okresie świątecznym niewielu z nas liczyło kalorie. Pierogi, makowiec, kapusta z grzybami… Było pysznie! Jednak przyszedł już styczeń i czas powrócić do zdrowych nawyków.

Jednym z nich jest planowanie codziennych, bogatych w witaminy posiłków. Dzięki temu unikniemy podjadania, a przygotowane przez nas dania dostarczą nam mnóstwo wartości odżywczych. Wśród nich nie może zabraknąć potraw z bakaliami HELIO. W tym temacie inspirujemy i przedstawiamy Wam przepis na zdrową, szybką wegetariańską sałatkę z rigatoni, nerkowców i ciecierzycy. Świetnie sprawdzi się jako posiłek, który możesz włożyć do swojego lunchboxa. Sprawdźcie sami! 

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Składniki:

1 opak. Nerkowców pieczonych HELIO Natura bez dodatku soli i tłuszczu • 1/2 opak. Słonecznika łuskanego EKO HELIO Natura • 1/2 opak. Pestek dyni pieczonych z dodatkiem soli morskiej HELIO Natura • 1 puszka ciecierzycy • 1 opak. makaronu penne rigate • 10 dag fety • 1 cukinia • 2-3 pomidory • 1 papryka • 2-3 dymki ze szczypiorem • 8-10 łyżek oliwy • 5-6 łyżki pikantnego keczupu • 2 ząbki czosnku • po 3-4 gałązki bazylii, tymianku, oregano, rozmarynu • sól • pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Wrzuć makaron i gotuj na dużym ogniu bez przykrycia do czasu, aż będzie al dente (około 10 minut). Makaron odcedź. W misce, w której będzie podawana sałatka, wymieszaj na sos oliwę, keczup, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem. Jeszcze ciepły makaron włóż do sosu i wymieszaj, by penne równomiernie się nim pokryły. Warzywa umyj, oczyść. Cukinię pokrój w plasterki, blanszuj przez 5 minut w osolonym wrzątku, osącz. Pomidory i paprykę pokrój dowolnie. Dymkę posiekaj razem ze szczypiorem. Ciecierzycę osącz z zalewy. Przygotowane składniki włóż do miski z makaronem. Sałatkę posyp pestkami dyni oraz nerkowcami i pestkami słonecznika (można je uprzednio podprażyć na suchej patelni). Sałatkę lekko wymieszaj, posyp pokruszoną fetą, odstaw pod przykryciem na 10-15 minut, aby smaki się połączyły.

Smacznego!



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

marta.skibinska@efektpr.pl

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »