Gospodarka » Żywność
Zupy na lato? Postaw na chłodnik!
Zobacz więcej zdjęć » |
Chłodniki są smaczne, zdrowe, orzeźwiające i przede wszystkim lekkie. Szybkie i niezwykle łatwe w przygotowaniu, są najlepszym wyjściem w gorące dni, kiedy sama myśl o spędzeniu czasu w kuchni przyprawia o zawrót głowy. Nieważne, czy sięgniemy po słoną czy słodką wersję – czeka nas prawdziwa, letnia uczta.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Klasyczny chłodnik z buraczkamiczy wersja z odrobiną octu winnego i tymianku? Z nowością – Buraczkami Tartymi Dawtona–można je przygotowaćbez czasochłonnego gotowania i studzenia warzyw. Wystarczy zawartość słoiczka zmieszać z kefirem, doprawić ulubionymi przyprawami i… gotowe! Nie dość, że pyszne, to i zdrowe!
Fani słodkich smaków mogą sięgnąć po owocową wersję chłodnika, przygotowaną w zaledwie 5 minut z Powidłami Śliwkowymi Dawtona.Chłodnik na ich bazie to pokusa, której trudno się oprzeć, tym bardziej, że w słoiczku Dawtony znajdziemy tylko smażone śliwki węgierki z cukrem, bez zagęstników, sztucznych dodatków i konserwantów. Ser mascarpone sprawi, że chłodnik zyska kremową konsystencję, a szczypta czekolady oraz cynamonu doda mu prawdziwego charakteru. Pycha!
Szukasz inspiracji? Przepisy na wyjątkowe letnie zupy podpowiada Dawtona:
Chłodnik śliwkowy z mascarpone
Składniki:
100 g Powideł Śliwkowych Dawtona
200 ml mleka
5 łyżek serka mascarpone
szczypta cynamonu
4 kostki czekolady deserowej
Przygotowanie:
Powidła Śliwkowe Dawtona mieszamy z mlekiem oraz 4 łyżkami serka mascarpone, w razie potrzeby miksujemy na gładką masę. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy resztą mascarpone, posypujemy cynamonem i tartą czekoladą. Zupę można podawać
z makaronem.
Chłodnik buraczkowy z tymiankiem
Składniki:
1 słoik Buraczków Tartych Dawtona
500 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 zielony ogórek
1 łyżka octu winnego
suszony tymianek
szczypiorek
Przygotowanie:
Ogórka oraz czosnek ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Do Buraczków Tartych Dawtona dodajemy łyżkę octu winnego i suszony tymianek. Mieszamy wszystkie warzywa wraz z kefirem. Doprawiamy do smaku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Buraczki Tarte Dawtona znajdziemy na półkach w cenie 2,99 zł (słoiki 500 g), Powidła Śliwkowe w cenie 3,39 zł (słoik280 g).
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)