Gospodarka » Żywność

90 lat Musztard Kieleckich na polskich stołach

90 lat Musztard Kieleckich na polskich stołach
Zobacz więcej zdjęć »
Musztarda to sos, który obok ketchupu i majonezu na polskich stołach cieszy się niesłabnącą popularnością. I trudno się dziwić – jej intensywny, a jednocześnie doskonale wyważony smak pozwala na wiele kuchennych eksperymentów.

Jednym z najstarszych producentów tego typu produktów w naszym kraju jest firma WSP „Społem". Co więcej na 2022 rok przypada 90-lecie Musztard Kieleckich na polskim rynku! 

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Zaczynając od dressingów poprzez rozmaite dipy, aż po aromatyczne marynaty do mięs. Musztarda to prawdziwy must-have w kuchni. Przede wszystkim ciężko  wyobrazić sobie bez niej grilla, gdyż jest wręcz niezastąpionym dodatkiem do kiełbasek, karkówki czy innych smakołyków przygotowywanych nad ogniem. A jak daleko w przeszłość sięga historia tego popularnego sosu i kto jest autorem pierwszej receptury?

Historia musztardy - jak to się zaczęło?

Pierwsze wzmianki o musztardzie pochodzą ze starożytnego Rzymu, a za postać, która odegrała szczególną rolę przy jej powstaniu, uznaje się pisarza Pliniusza Starszego. Ucierał on ziarna gorczycy z octem, uzyskując sos zbliżony do znanej nam dzisiaj wersji. Mówiąc o tym popularnym dodatkiem, nie da się nie wspomnieć o francuskim miasteczku Dijon, nierozerwalnie związanym z jego historią. To właśnie tam w XIII wieku po raz pierwszy rozpoczęto produkcję musztardy na masową skalę i do dziś uznaje się je za światowe centrum tego aromatycznego sosu. Do Polski dotarł on później, bo dopiero na początku XIX wieku, jednak od razu zdobył uznanie wielu osób. Obecnie musztardę znajdziemy niemal w każdym domu, a sklepowe półki wręcz uginają się od rozmaitych rodzajów oferowanych przez wiele firm. Do najstarszych jej producentów w Polsce zalicza się WSP „Społem", kojarzona przede wszystkim z niezwykle popularnym Majonezem Kieleckim. Co ciekawe - Musztarda Kielecka produkowana jest od 1932 roku, czyli od niemal 30 lat dłużej od flagowego wyrobu Spółdzielni. To właśnie ona jako pierwsza podbiła podniebienia Polaków. Jaka jest więc receptura na musztardę idealną?

Prosty skład, na którym można polegać

Skład musztardy nie jest skomplikowany - do jej produkcji wykorzystuje się ziarna gorczycy, ocet, sól, cukier, przyprawy i wodę oraz ewentualnie dodatki, takie jak na przykład chrzan. I właśnie to znajdziemy w Musztardach Kieleckich - bez zbędnych wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Receptura sprawdzona przez kilka pokoleń oraz krótka lista składników może być uznana za prawdziwą gwarancję jakości, którą potwierdza również odpowiedni certyfikat - Musztarda Kielecka delikatesowa została wyróżniona bowiem cenionym znakiem jakości Q oraz znakiem Jakość Tradycja. 

Jaką musztardę wybrać?

Jak wszyscy wiemy, musztarda musztardzie nierówna. Jej rodzajów jest bardzo wiele - jedni wolą jej bardziej łagodne, aksamitne oblicze, inni chętniej sięgają po ostrzejsze i bardziej wyraziste odmiany. W naszej ofercie WSP „Społem" znajdziemy obecnie sześć wariantów musztardy. Oto krótki przewodnik, który pomoże w podjęciu decyzji:

  • Delikatesowa: łagodny smak i aksamitna konsystencja. Najbardziej uniwersalny wariant, który doskonale uzupełni smak wielu potraw. Dostępna w szklanym słoiku lub w wygodnym plastikowym opakowaniu.
  • Sarepska: Wyrazisty i zdecydowany bukiet, oryginalna barwa oraz widoczne cząstki czarnej gorczycy. Usatysfakcjonuje każdego wielbiciela intensywnych smaków.
  • Chrzanowa: klasyczna musztarda wzbogacona o subtelny, ostrzejszy składnik - chrzan. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, wędlin czy dań na ciepło.
  • Ostra: pikantny, wyrazisty smak i intensywny aromat ziół oraz dodatek grubo mielonej czarnej gorczycy zadowoli najbardziej wymagających miłośników kulinarnych doznań. Dobrze komponuje się z rozmaitymi mięsami czy serami pleśniowymi.
  • Kremska: delikatna i lekko słodkawa, z wyczuwalnym aromatem ziół. Wyróżniają ją mocno wyczuwalne cząstki gorczycy. Może być wykorzystana np. jako składnik sosów lub do dań z grilla.
  • Czeska: uniwersalna musztarda, lekko słodkawa, pikantna i wyrazista, z wyraźnie zauważalnymi cząstkami gorczycy. Dobrze pasuje do kanapek i dań na ciepło.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej w szkle: ok. 3 zł brutto / 190g

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej w plastikowym opakowaniu: ok. 4,26 zł brutto / 500g



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

BestBrands

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »