Technologie » Komputery

BenQ TEY1A - komputer typu slot-in PC (OPS) z certyfikatem Google EDLA

Certyfikat Google EDLA (Education License) oznacza płynną integrację z ekosystemem Google, w tym Google Workspace i Microsoft 365 dzięki czemu nauczyciele uzyskują dostęp do swoich kont Google, plików i narzędzi do współpracy bezpośrednio z monitora interaktywnego, w którym zainstalowano TEY1A.

Firma BenQ informuje, że wprowadzony w czerwcu br. komputer na karcie - typu slot-in All-in-One PC (tzw. OPS - Open Pluggable Specification) – BenQ TEY1A z Android 13 uzyskał edukacyjny certyfikat Google EDLA.

Komputery OPS pozwalają powiększyć moc obliczeniową posiadanych przez użytkowników monitorów interaktywnych BenQ, zwiększyć ich bezpieczeństwo oraz uzyskać dostęp do oficjalnego sklepu Google Play i narzędzi GMS do edukacji i współpracy w szkole czy miejscu pracy.

Certyfikat Google EDLA oznacza płynną integrację z ekosystemem Google, w tym Google Workspace (dawniej G Suite for Education) i Microsoft 365 dzięki czemu nauczyciele mogą łatwo uzyskać dostęp do swoich kont Google, plików i narzędzi do współpracy bezpośrednio z monitora interaktywnego, w którym zainstalowano TEY1A.

TEY1A działa pod kontrolą systemu Android 13, wyposażony jest 8-rdzeniowy procesor zapewniający mu dużą wydajność. Komputer oferują kilka opcji łączności ze światem, w tym USB 3.0 typu A i C, HDMI, wejście i wyjście audio, Wi-Fi 6 i Gigabit Ethernet.

Zgodnie z posiadaną umową licencyjną Google Enterprise Devices Licensing Agreement BenQ TEY1A dostarczany jest ze zoptymalizowanym systemem operacyjnym, który jest fabrycznie preinstalowany wraz z oficjalnym sklepem Google Play, dając użytkownikom dostęp do wszystkich aplikacji dostępnych na tej platformie bezpośrednio z ich monitora BenQ. TEY1A dostarczany jest z podstawowymi aplikacjami Google,
w tym Google Drive, Chrome i YouTube. Dostępna jest również systemowa funkcja dwóch okien (duo windows), która dla zwiększenia wydajności pracy pozwala otwierać obok siebie dwie aplikacje.

Komputer BenQ slot-in ma własny interfejs systemu Android z wieloma konfigurowalnymi ekranami, stały pasek dokujący na dole ekranu dla najczęściej używanych aplikacji, a także przeciągane foldery i widżety aplikacji. Domyślny ekran główny zawiera również pasek wyszukiwarki Google, co umożliwia szybkie i łatwe wyszukiwanie w Internecie.

Użytkownicy zwracający uwagę na bezpieczeństwo aplikacji mogą polegać na TEY1A ponieważ korzysta on z oficjalnego sklepu Google Play. Oznacza to, że wszystkie aplikacje pobierane i instalowane z Google Play są kontrolowane przez narzędzie Google Play Protect, które sprawdza je pod kątem złośliwego zachowania, a także może je dezaktywować i usunąć z urządzenia.

System oparty na Google oferuje również funkcje, takie jak zamiana tekstu na mowę, tłumaczenie wielojęzyczne i rozpoznawanie znaków pisanych odręcznie (OCR).

BenQ TEY1A dostępny jest już w Polsce w sieci partnerów AV BenQ.

INDALO