Gospodarka » Żywność
Bezpieczne opalanie z Łabusiem
Zobacz więcej zdjęć » |
Beta-karoten to najbardziej znany karotenoid, czyli barwnik występujący w wielu pomarańczowych i żółtych owocach oraz zielonych warzywach liściastych. To także źródło prowitaminy A oraz witamin C i E, należących do grupy przeciwutleniaczy, tj. substancji roślinnych wspierających naturalne mechanizmy obronne naszych komórek. Dzięki temu beta-karoten chroni nas przed wieloma chorobami określanych mianem cywilizacyjnych.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Beta-karoten możemy znaleźć nie tylko w pomidorach, morelach czy brzoskwiniach, ale także np. w szpinaku, kalafiorze, a nawet w liściach buraka. Oczywiście nie sposób nie wymienić marchewki - to najbogatsze źródło tej substancji występujące w naturze. Spożywanie dużych ilości marchwi lub picie soków sporządzonych z niej przed korzystaniem z letniego słońca czy solarium mobilizuje siły obronne skóry, zwiększając wytwarzanie melaniny - pigmentu odpowiedzialnego za jej odcień. Co ważne zwłaszcza przy ochronie delikatnej skóry dzieci, przy regularnym spożywanie produktów z beta-karotenem zmniejsza się wrażliwość skóry na promieniowanie UV, co w dużym stopniu niweluje skłonność do oparzeń słonecznych.
Naturalna, indywidualna tolerancja skóry na światło słoneczne wzrasta dwu-, a nawet trzykrotnie. Należy jednak pamiętać, aby wybierać soki naturalne, bez konserwantów, o jak najwyższej zawartości świeżych warzyw i owoców (np. Łabuś firmy Łabimex). Łabusie powstają z przetartych owoców i warzyw, kryją w sobie witaminy i składniki mineralne oraz wzbogacone są witaminą C. Łabusie mają cztery smaki, wszystkie opierają się na marchwi i jabłku z dodatkiem maliny, truskawki, brzoskwini lub banana. Są źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin A i C, a jedna szklanka Łabusia pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na te witaminy.
Duża, zakręcana, szklana butelka mieści sporo, bo 750 ml soku, jest wygodna w przechowywaniu i utrzymuje świeżość produktu. Warto dodać, że jedząc owoce i warzywa bogate w beta-karoten należy dodać do nich kropelkę tłuszczu, ponieważ nawet niewielka ilość masła czy oliwy ułatwia jego wchłanianie.
Nadesłał:
Kamila Nowakowska
|
Komentarze (0)