Gospodarka » Żywność
Biała herbata – eliksir młodości
Zobacz więcej zdjęć » |
Arystokracją wśród herbat jest herbata biała - uznawana za najszlachetniejszy gatunek na świecie. Wytwarzana jest głównie w Chinach, a o jej wyjątkowości świadczy również sposób przeprowadzania zbiorów. Herbatę białą uzyskuje się wyłącznie z młodych pąków liści zbieranych wczesną wiosną, które następnie poddawane są tylko procesowi więdnięcia i suszenia.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Białej nie suszy się w ten sam sposób, co innych gatunków herbat (np. na gorącym słońcu) i nie zwija. Dlatego w procesie produkcji herbata biała nie traci naturalnych właściwości. Opisywany napój zawiera dużo witaminy C oraz kofeiny, która działa pobudzająco i pozytywnie wpływa na koncentrację. Dlatego jego picie zaleca się przede wszystkim tym, którzy pracują intelektualnie. Posiada także najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i zawiera polifenole, chroniące organizm przed atakiem wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces starzenia. Jedna filiżanka białej herbaty zawiera tyle polifenoili, ile 12 szklanek soku pomarańczowego, dlatego nazywana jest często „eliksirem młodości”.
Sposób parzenia białej herbaty
Napar uzyskiwany z białej herbaty charakteryzuje się jasną, słomkową barwą oraz niezwykle świeżym, delikatnym smakiem i aromatem. Aby uzyskać ten smak i aromat, a także w pełni wykorzystać właściwości herbat białych, należy je zalewać przegotowaną i ostudzona wodą o temperaturze nie przekraczającej 80°C, przez czas nie dłuższy niż 5 do 7 minut.
Komentarze (0)