Gospodarka » Żywność

Catering dietetyczny - jak wybrać mądrze

Catering dietetyczny dotarł do biur, korporacji, naszych domów i stał się jednym z najpopularniejszych sposobów zdrowego odżywiania.

Zasada jedzenia często małych porcji została ogólnie uznana drogą do zdrowego i szybkiego metabolizmu. Catering dietetyczny wprowadza tę zasadę w życie dostarczając nam 5 zbilansowanych posiłków dziennie.

Pięć kolorowych pudełeczek z przysmakami, czekających na nas pod drzwiami, jak prezenty pod choinką, to już od dawna nie sfera celebryckiego luksusu.
Nie musimy martwić się o zakupy, przygotowywanie, liczenie kalorii, sprawdzanie składu produktów. Co więc zostaje nam do zrobienia? Mądre wybranie odpowiedniej firmy oferującej catering dietetyczny.
Na rynku mamy mnóstwo ofert firm dowożących do domu pudełeczka z przysmakami. Nie wybierajmy cateringu dietetycznego pod wpływem impulsu lub „z polecenia". Sprawdźmy na sobie, co nam służy, do kogo mamy zaufanie. W końcu chodzi o nasze zdrowie.

Taniej nie znaczy lepiej
Na cenę składa się tu, oprócz produktów spożywczych, wynagrodzenie pracowników, koszt opakowań, prądu i gaz. Ciężko na tych elementach zaoszczędzić. Można obniżać jakość produktów, lecz nie możemy brać tego pod uwagę, gdy chcemy się zdrowo odżywiać.
Dobra firma cateringowa oferuje konsultację z dietetykiem. Na inne nawet nie marnujmy czasu! Skorzystajmy z takiej porady, by dobrać odpowiednią kaloryczność do swojego celu. Jeśli dietetyk sugeruje, że dieta 1000 czy 1200 kalorii jest w porządku, to coś jest nie tak. Catering dietetyczny powstał , by uzdrawiać organizm, a nie doprowadzać do jego ruiny. Ważna jest też opieka dietetyka po ukończonej sesji cateringowej. Wspólne ustalenie planu jest równie ważne, co wybranie odpowiedniego menu.

Nie kupujmy kota w worku
Warto zwrócić uwagę na zakres działalności firmy z cateringiem dietetycznym. Lepiej wybierać te, które specjalizują się wyłącznie w przygotowywaniu dań dietetycznych. Mają one własną chłodnię, osobne pomieszczenie do przygotowania dań bez glutenu i stałą współpracę z sanepidem.
Gdy na stronie firmy podawane jest tylko przykładowe menu, tak naprawdę nie wiemy, jaka potrawa do nas dotrze. Sprawdźmy, czy firma podaje na stronie rzeczywisty jadłospis z minimum tygodniowym wyprzedzeniem. Wtedy mamy jeszcze szansę dokonania zmian w menu.
Ważne jest też samo pudełko. Zwróćmy uwagę, aby miało szczelne zamknięcie - styropianowe pojemniki nie zamknięte folią przepuszczają powietrze. Jedzenie szybciej się psuje i traci smak.

Większość firm oferuje promocyjne zestawy testowe. Sprawdźmy, czy oferowane produkty przypadają nam do gustu i są bezpiecznie podane. Dobrze zbilansowane posiłki, jedzone w odpowiednich odstępach czasu, niwelują uczucie głodu. I tego mamy prawo oczekiwać od każdej firmy.

Aneta007