Gospodarka » Maszyny

Czym są podnośniki koszowe i do jakich celów się ich używa?

Chcemy Państwu serdecznie przedstawić bohatera dzisiejszego naszego tekstu. Jest to podnośnik koszowy, często nazywany również podestem ruchomym. Podest taki należy do kategorii urządzeń transportu bliskiego i podlega pod Urząd Dozoru Technicznego.

Do czego służy podnośnik koszowy?

Podesty ruchome głównie służą do podnoszenia operatora z ewentualnym lekkim osprzętem w koszu w celu wykonania określonego rodzaju pracy na wysokościach. To bardzo stabilne i bezpieczne urządzenie, trzeba jednak umieć je dorze obsługiwać i posiadać odpowiednie uprawnienia. W firmie Rent-Expert, która prowadzi wynajem podnośników koszowych pracują tylko tacy operatorzy, którzy mają już wieloletnie doświadczenie i mogą pochwalić się nienaganną pracą w zakresie obsługi i konserwacji urządzenia. Żeby wykonywać prace na podestach ruchomych należy mieć państwowe uprawnienia kategorii 1P lub 2P wydawane przez Urząd Dozoru Technicznego.

Dlaczego miałbym wynająć podnośnik koszowy?

Jeśli na co dzień nie masz nic wspólnego z budową, to możesz się zastanawiać, dlaczego miałbyś wynająć podnośnik, do czego w ogóle te usługi mogą się przydać. Wieloletnia praca przy urządzeniach pokazuje jednak, że są one naprawdę wielofunkcyjne i pozwalają na zrealizowanie sporej ilości zadań. Głównym kryterium w tej sytuacji musi być oczywiście wykonanie pracy na wysokości. Może to więc być:

• mycie okien w biurowcu

• mycie, sprzątanie, malowanie dachu

• mycie, sprzątanie, malowanie rynien

• usuwanie śniegu w z dachu

• usuwanie sopli/ nawisów śnieżnych

• zawieszanie wszelkiego rodzaju elementów, w tym dekoracji świątecznych

• montaż kamer

• montaż anten telewizyjnych i radiowych

• montaż innych elementów alumioniowych i stalowych

• konserwacja latarni, sygnalizacji świetlnej

• konserwacja mostów

• przycinanie gałęzi

• ratowanie zwierząt

• montaż zabezpieczeń przeciw gołębiom

• konserwacja ekranów wygłuszających

• montaż wszelkiego rodzaju reklam: wielkoformatowych, małych billboardów, liter przestrzennych, neonów itd.

Rodzajów usług jest tak wiele, jak wiele jest pomysłów i potrzeb wykorzystania podnośnika koszowego. Jak widać jest to urządzenie, które sprawdza się w wielu warunkach, dobrze znosi upały oraz mrozy.

Przykłady nietypowych zastosowań podnośnika

Urządzenia, które wynajmujemy spełeniają wiele podstawowych funkcji, takich jak te wymienione powyżej. Czasem jednak zdarza się, że ktoś zgłasza się do naszej firmy, aby wynająć podnośnik koszowy (sam lub wraz z operatorem) do conajmniej celów niecodziennych, niestandardowych. Ostatnim takim przykładem może być wynajęcie naszej maszyny przez chińskiego artystę w celu wykonania muralu na jednej z łódzkich kamienic. Zdecydowanie jest to czynność, z którą w naszej pracy spotykamy się niezwykle rzadko – ale cieszymy się, gdy możemy brać udział również w takich barwnych i kreatywnych przedsięwzięciach.

Podnośnikami o różnym maksymalnym wysięgu można wykonywać naprawdę wiele czynności, wszystko zależy od potrzeb, a jak się również okazuje – od wyobraźni i talentu. Firma Rent-Expert zawsze staje na wysokości zadania i – jak na firmę prowadzącą wynajem podnośników koszowych – podnosi poprzeczkę konkurencji. Zapraszam do skorzystania z usług.

Podnośniki koszowe Rent-Expert

• avatar
    ~Marek 2016-10-18 13:52:56

Fajny artykuł <b>Pozdrawiam</b>

• avatar
    ~Biuro Rachunkowe Gorzów 2016-10-18 13:52:21

Świetny artykuł zapraszamy do nas https://www.biurorachunkowegorzow.tk/ksiegowosc ;)