Technologie » Komputery

Datapolis Workbox – ludzkie modelowanie procesów biznesowych

Firma Datapolis wprowadziła nową wersję oprogramowania Datapolis Workbox służącego do definiowania i wdrażania procesów biznesowych w środowisku Microsoft SharePoint.

Aplikację, obok graficznego interfejsu, wyróżnia unikalna na  świecie filozofia pracy, która dzięki wykorzystaniu przepływów stanowych odzwierciedla sposób podejmowania decyzji przez ludzi i pozwala na daleko idącą indywidualizację procesów.

Oprogramowanie Datapolis Workbox pozwala samodzielnie zaprojektować, analizować i monitorować skomplikowane procesy biznesowe bezpośrednio w środowisku SharePoint. Narzędzie ułatwia współpracę działu IT z innymi działami organizacji. Prosty i przejrzysty interfejs graficzny zintegrowany z SharePoint jest łatwy w użyciu zarówno dla programistów jak i projektantów procesów - umożliwia zdefiniowanie procesu bez konieczności żmudnego i czasochłonnego programowania.

Paweł Bujak, CEO Datapolis: „Unikalna obsługa przepływów stanowych doskonale sprawdza się tam gdzie ludzie sterują procesami i ich przebieg wymaga indywidualnych decyzji, a więc w każdej nowoczesnej firmie. Problemem większości procesów tworzonych za pomocą tradycyjnych rozwiązań jest ich duża złożoność i brak elastyczności. Dzięki wdrożeniu Datapolis Workbox dział IT firmy i twórca procesu korzystają z tego samego narzędzia, co przyspiesza proces wdrożenia i eliminuje zbędne nakłady pracy."

Innowacje Datapolis Workbox:

• Graficzny Designer (wizualne obrazowanie procesu) wspomagający definiowanie procesów. Procesy prezentowane są w sposób obrazowy i zrozumiały. Designer dostępny przez www (nie wymaga instalowania dodatkowego oprogramowania).
  • Obsługa przepływów stanowych - opisujących dany proces w naturalny dla ludzi sposób. Składa się z 2 warstw: warstwy definicji procesu oraz warstwy aktywności, którą można traktować jako zestaw przepływów sekwencyjnych (osobny przepływ dla każdego przejścia ze stanu do stanu). Na diagramie procesu widać tylko stany i sposoby przejścia między nimi, dzięki czemu proces jest czytelny i łatwy w obsłudze.
  • Nie wymaga programowania - procesy mogą być tworzone/współtworzone przez pracowników nie posiadających wiedzy informatycznej .
  • Export i import przepływów i całych witryn - raz stworzony proces może być łatwo przenoszony między różnymi lokalizacjami. Eksport i import dotyczą zarówno definicji procesu jak i powiązanych z nim tabel oraz ról.
  • Możliwość tworzenia przepływów zagnieżdżonych - ułatwia tworzenie złożonych procesów (można je dzielić na części). Ponadto w sytuacji gdy jakiś proces wykorzystywany jest w kilku innych dużych procesach wystarczy go przygotować raz. W przypadku decyzji o modyfikacji takie podprocesu zmiana dokonywana jest także tylko w jednym miejscu.
  • Możliwość samodzielnego programowania dodatkowych funkcjonalności.
  • Możliwość sterowania workflowem z zewnątrz poprzez web serwisy.
  • Intuicyjny dostęp do możliwych akcji workflowu z menu kontekstowego elementu listy.
  • Możliwość integracji z systemami zewnętrznymi (CRM, ERP itp.).

Oprogramowanie Datapolis Workbox jest w 100% zintegrowane z Microsoft SharePoint i nie wymaga instalacji dodatkowych baz danych ani silników workflowowych. Narzędzie jest łatwe w instalacji (zajmuje około 15 minut) oraz użytkowaniu.

Wymagania systemowe
Server:

• Microsoft Windows 2003/Windows 2008
  • Microsoft WSS 3.0 or MOSS 2007 z SP2
  • .NET 3.5

Klient:

• Microsoft SilverLight 2.0/3.0 plug-in (designer users)
  • Przeglądarka www

Dostępność
Oprogramowanie Datapolis Workbox dostępne jest w trzech wersjach: Standard, Enterprise i Unlimited. Wszystkie wersje mają taką samą funkcjonalność, różnice w licencjonowaniu dotyczą ilości użytkowników lub ilości możliwych do zaimplementowania procesów. Listę partnerów oraz więcej informacji znaleźć można na stronie producenta oprogramowania http://www.datapolis.pl

studio PRowokacja Agencja Public Relations