Technologie » Komputery

DeviceLock ogłasza wydanie pierwszej wersji beta programu DeviceLock 7.0

DeviceLock, Inc., światowy lider rozwiązań ochrony przed wyciekami danych, zapowiada publiczną wersję beta programu DeviceLock 7.0, zapewniającego filtrowanie treści oraz kontrolę wymiany informacji w sieci.

Poza funkcjonalnością w zakresie kontroli dostępu do urządzeń
peryferyjnych/portów, DeviceLock 7.0 zawiera również dwa nowe komponenty: ContentLock, moduł monitoringu i filtrowania treści oraz NetworkLock, moduł kontroli wymiany informacji w sieci. Pakiet ten zapewnia niespotykany poziom wydajności w zakresie rozwiązań DLP punktów końcowych.

Nowości w DeviceLock 7.0 (w porównaniu z wersją 6.4.1):

Dodano nowy opcjonalny komponent - NetworkLock (NL) zapewniający wszechstronną kontrolę treści podczas komunikacji punktów końcowych w sieci. NL obsługuje niezależny od portów protokół sieciowy, detekcję aplikacji, blokowanie określonych elementów, odtwarzanie wiadomości i sesji dzięki ekstrakcji plików, danych oraz parametrów, jak równieżzapisywanie zdarzeń i shadowing danych. NL monitoruje najpopularniejsze protokoły sieciowe i aplikacje takie jak: protokół poczty SMTP - prosty i szyfrowany (osobna kontrola wiadomości i załączników), aplikacje korzystające z sieci Web i inne aplikacje bazujące na HTTP włącznie z kontrolą treści zaszyfrowanych sesji HTTPS (szczególnie aplikacje webmail oraz aplikacje społecznościowe takie jak Gmail, Yahoo! Mail, Windows Live Mail, Facebook, Twitter, LiveJournal, itd.), komunikatory internetowe (ICQ/AOL, MSN Messenger, Jabber, IRC, Yahoo! Messenger, Mail.ru Agent), transfer plików przez protokoły FTP i FTP-SSL, jak również sesje telnet.

Dodano nowy opcjonalny komponent - ContentLock (CL). CL posiada bardziej złożone reguły "Content-Aware Rules". Można teraz nie tylko zezwalać lub zabraniać dostępu do danych na podstawie rzeczywistych formatów plików ale także tworzyć wzorce wyrażeń regularnych zawierające warunki numeryczne i kombinacje logiczne dla pasujących kryteriów i słów kluczowych. CL rozpoznaje ponad 80 formatów plików i rodzajów danych. Komponent ten dokonuje ekstrakcji i filtruje zawartość danych kopiowanych na nośniki wymienne i pamięci plug-n-play oraz danych transmitowanych w sieci. Dzięki CL można również wyfiltrować dane z shadownigu i uzyskać tylko skrawki informacji potrzebne do przeprowadzenia audytu bezpieczeństwa, dochodzenia w sprawie incydentu oraz analizy przed zapisaniem do dziennika shadowingu. Znacząco ogranicza to wymagania odnośnie miejsca na dysku i pasma sieciowego podczas zapisywania dziennika shadowingu w centralnej bazie danych.

"Content-Aware Rules" pozwala teraz na tworzenie reguł dla zdjęć bazując na tym, czy zdjęcie zawiera tekst, czy nie. Funkcja ta pozwala na definiowanie specjalnych reguł dla zrzutów ekranu dokumentów i innych obrazów z informacjami w postaci tekstu.

Stosując reguły dla archiwów (zip, rar, itd.), wszystkie pliki są teraz wyodrębniane z archiwum i analizowane pojedynczo.

Mechanizm detekcji typu może teraz wykryć obrazy wewnątrz plików PDF i dokumentów MS Office.

Dodano integrację z BitLocker To Go (BL2G), rozwiązaniem szyfrowania danych Windows 7, dla nośników wymiennych. DeviceLock wykrywa zaszyfrowane dyski BL2G i stosuje dla nich specjalne zezwolenia.

Aby uczestniczyć w beta-testach programu DeviceLock 7.0, należy wypełnić formularz na stronie http://devicelock.com/beta.html.
Program można pobrać ze strony http://devicelock.com/download/smartline.ru/dl_beta.zip.
Najaktywniejsi beta-testerzy otrzymają bezpłatną licencję DeviceLock z pomocą techniczną i aktualizacjami wersji na 1 rok.
Więcej informacji na temat produktu można uzyskać kontaktując się z generalnym dystrybutorem DeviceLock na terenie naszego kraju, firmą Systemy Informatyczne ITXON - http://www.itxon.pl, tel. (34) 360 60 61.

Systemy Informatyczne ITXON Sp. z o.o.