Gospodarka » Żywność
Dieta ryżowa
Zobacz więcej zdjęć » |
Każdego dnia diety zjesz, podzielone na dwie porcje, 240 g ugotowanego ryżu. Wybieraj różne odmiany ryżu-oprócz najpopularniejszego długoziarnistego białego także krótkoziarnisty, pełnoziarnisty, indyjski basmati, chiński jasmine, włoski arborio, a także ryż dziki.Śniadania – do wyboru słodkie lub pikantne, z niesłodzoną herbatą lub kawą.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
ŚNIADANIE PIKANTNE:
- 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego z 1 łyżeczką masła lub margaryny, 30 g (1 plasterek) chudej szynki, 1 nieduży ogórek,
- 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego z 1 łyżeczką masła lub margaryny, 25 g (1 'rożek”) serka topionego, szczypiorek,
- 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego z 1 łyżeczką masła lub margaryny, 40 g (czubata łyżka) twarożku wiejskiego, pęczek rzodkiewek.
ŚNIADANIE SŁODKIE:
- 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego z 1 łyżeczką masła lub margaryny, 1 łyżka twarożku wiejskiego, 2 łyżeczki niskosłodzonego dżemu,
- 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego z 1 łyżeczką masła lub margaryny, 1 kiwi,
- 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego z 1 łyżeczką masła lub margaryny, 1 łyżka twarożku wiejskiego, 1 łyżeczka płynnego miodu.
1 DZIEŃ
Obiad 362 kcal – sałatka egzotyczna
Składniki: 120g ugotowanego ryżu, 100g twarożku wiejskiego, sok cytrynowy, 1 owoc kiwi, 100g ananasa (najlepiej świeżego)
Wykonanie: ryz po wystudzeniu wymieszać z twarożkiem i rozdrobnionymi owocami, przyprawić sokiem cytrynowym.
Kolacja – to samo, co na obiad.2 DZIEŃ
Obiad 338 kcal – pierś kurza z jarzynami
Składniki: 120g ugotowanego ryżu, 100g kurzej piersi,sól, pieprz, 1 paczka mrożonki warzywnej, sos sojowy, kostka rosołowa.
Wykonanie: mięso ugotować, połowę odłożyć na wieczór. Ugotować mrożone jarzyny i również połowę zostawić na wieczór. Pokrojone w paski mięso, jarzyny, ugotowany ryż wymieszać z 2 łyżkami rosołu z kostki, podgrzać. Przyprawić sosem sojowym.
Kolacja 339 kcal sałatka jarzynowa z drobiem
Składniki: 120g ugotowanego ryżu, ugotowane mięso i jarzyny z obiadu, oliwa z oliwek, sok cytrynowy, bazylia.
Wykonanie: wymieszać ryż, kurczaka i jarzyny, polać sosem winegret ( oliwa, sok cytrynowy, bazylia).3 DZIEŃ
Obiad 346 kcal – sałatka egzotyczna
Składniki: 120g ugotowanego ryżu, 100g twarożku wiejskiego, słodzik, sok cytrynowy, 1 owoc (nektarynka, brzoskwinia,papaja).
Wykonanie: ryż po wystudzeniu wymieszać z twarożkiem, dodać pokrojony owoc, polać słodzikiem rozpuszczonym w soku cytrynowym.
Kolacja – to samo, co na obiad
4 DZIEŃ
Obiad 381 kcal – ryż z groszkiem i serem.
Składniki: 120g ugotowanego ryżu, 200g mrożonego groszku, 1 pomidor, 1 plasterek sera żółtego, natka, oliwa, rosół z kostki
Wykonanie: w rosole z kostki ugotować groszek – połowę odłożyć na kolację. Pomidor obrać ze skórki, pokroić i udusić na odrobinie oliwy. Wymieszać ryż, groszek, pomidor, pokrojony w paski ser i posiekaną natkę.
Kolacja 386 kcal – sałatka z groszkiem
Składniki: 120g ugotowanego ryżu, groszek z obiadu, 1 plasterek sera żółtego (30g), natka, 75 ml jogurtu naturalnego, sok cytrynowy.
5 DZIEŃ
Obiad 357 kcal – ryż z owocami.
Składniki: 120g ugotowanego ryżu, 100g twarożku, pół kiwi, 100g ananasa, sok cytrynowy.
Wykonanie: wymieszać ryż, twarożek, pokrojone owoce, przyprawić sokiem cytrynowym.
Kolacja – to samo, co na obiad.
6 DZIEŃ
Obiad 375 kcal – ryż z krabami.
Składniki: 100g ugotowanego ryżu, 100g cebuli dymki, 50g krabów z puszki (ewentualnie 100g wędliny drobiowej), oliwa, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, szczypiorek.
Wykonanie: dymkę poddusić na oliwie, dodać ugotowany ryż, odcedzone kraby, zmiażdżony czosnek, posiekany szczypiorek i przyprawy. Dusić 10 minut.
Kolacja 393 kcal – sałatka z krabami.
7 DZIEŃ
Obiad i kolacja – to samo, co 3 lub 5 dnia do wyboru.
PRZEGRYZKI
Każdego dnia zjedz dwie z listy:
- 1 kromka pieczywa chrupkiego z 1 łyżką twarożku,
- 1 pomidor,
- 150 ml jogurtu naturalnego z 1 łyżeczką dżemu lub miodu,
- 5 łyżeczek płatków kukurydzianych, pół szklanki mleka,
- 2 owoce kiwi,
- 1 banan,
- 1 jabłko,
- 1 szklanka soku pomidorowego.
Komentarze (0)