Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Dokształć się po dyplomie

Rynek pracy ciągle się zmienia, a my jesteśmy zmuszeni dostosowywać się do niego. Stały rozwój i samokształcenie to zatem podstawa sukcesu.

Studia podyplomowe dają absolwentom nie tylko szansę na zdobycie dodatkowych kwalifikacj i zaktualizowania posiadanej już wiedzy, ale także możliwość zmiany wykonywanego dotychczas zawodu.

Jak je wybrać, aby inwestycja się opłaciła? Większość osób decyduje się na studia podyplomowe z kilku powodów. Po pierwsze korzyści finansowe. Ukończenie studiów zwiększa oczywiście naszą szansę na wyższe zarobki, jednak nie mamy na to stuprocentowej gwarancji. Jeżeli jednak właśnie poprawa sytuacji materialnej jest naszym głównym motywatorem, to warto wcześniej zapoznać się z perspektywami zawodowymi, jakie czekają nas po ukończeniu nauki. Dobrze jest również wziąć pod uwagę własne zainteresowania, a także rozeznać się w sytuacji na rynku pracy i poszukać takich studiów, które budują naszą przewagę na starcie o wyższe stanowisko.

- Na stanowisku handlowca stacjonarnego pracowałem dwa lata. Po jakimś czasie do moich obowiązków dołożono nadzorowanie transportu – mówi Robert Kazancew, który pracę w warszawskiej firmie Sienkiewicz Mat-Bud Sp. z o.o. rozpoczął na stanowisku handlowca stacjonarnego. - Wówczas myślałem, że transport jest synonimem logistyki, dlatego też zdecydowałem się rozpocząć studia podyplomowe z logistyki w Wyższej Szkole Logistyki w Poznaniu. Firma pomogła mi je sfinansować. Już podczas pierwszych zajęć przekonałem się, że logistyka to nie tylko zarządzanie transportem, ale i zapasami, magazynem, a także planowanie logistyczne. Odnalazłem swoją pasję – dodaje.

Robert Kazancew chwali również zajęcia w WSL prowadzone  - jak twierdzi - przez najlepszych specjalistów w kraju: dr. inż. Stanisława Krzyżaniaka, dr. inż. Aleksandra Niemczyka i dr. inż. Bogusława Śliwczyńskiego.

- Dzięki takim fachowcom napisałem interesującą pracę z zarządzania magazynem. W tym samym czasie przygotowałem projekt z zarządzania zapasami. Te dwie prace przedstawiłem kadrze kierowniczej w mojej firmie. Zaskoczyły wszystkich. Powierzono mi kierownictwo nad trzema projektami dotyczącymi zapasów, magazynu oraz wdrożenia kodów kreskowych. Dostałem awans z handlowca na logistyka. W moim przypadku studia podyplomowe pomogły mi odnieść sukces – wspomina Robert Kazancew.

Jak twierdzi Małgorzata Majewska, Online Marketing Manager monsterpolska.pl: „Kończąc studia podyplomowe, trzeba umieć zaprezentować pracodawcy, w jaki sposób studia wpłynęły na rozwój osobisty i zawodowy, w jakich obszarach zwiększyły doświadczenie i umiejętności, a w jakich ukształtowały charakter”.

Innym czynnikiem podejmowania decyzji o podjęciu studiów podyplomowych jest możliwość rozwoju intelektualnego. Przebywanie w środowisku osób o podobnych zainteresowaniach zawodowych, działa na ludzi stymulująco. Pod tym względem studia podyplomowe poszerzają horyzonty, budują  wszechstronność, a także pomagają zrozumieć inne punkty widzenia.

- Z wykształcenia jestem socjologiem. Od kilku lat pracuję w agencji organizującej konferencję. Na studia podyplomowe z Public Relations na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu poszłam z ciekawości i chęci poszerzenia swoich kwalifikacji. Wtedy jeszcze nie wiedziałam czy wiedzę tą do czegoś w przyszłości wykorzystam. Studia były interdyscyplinarne, więc na zajęcia chodziłam z przyjemnością. Poznałam mnóstwo ludzi pracujących w różnych branżach. Z czasem koleżanka z grupy zaproponowała mi pracę w tworzonym właśnie w swojej firmie dziale promocji. Zgodziłam się bez oporów i nie żałuję – przyznaje Monika Jarecka.

Trzecim i chyba najistotniejszym motywem podejmowania studiów podyplomowych jest chęć zdobycia lub pogłębienia wiedzy w wybranym obszarze. Tu rodzi sie pytanie - jaki wybrać kierunek?. Najlepiej, gdy kierunek studiów nie pokrywa się ściśle z wykonywaną pracą, uzupełnia wiedzę posiadaną już przez daną osobę lub otwiera zupełnie nowe obszary. Poznanie innej dziedziny wiedzy poprawia samoocenę, ułatwia rozmowy z klientami, a także umiejętność sprzedaży, nie wspominając, że satysfakcję daje stawanie się ekspertem w zupełnie nowych obszarach.

Wybierając studia podyplomowe, bez wątpienia należy pamiętać by nie podejmować decyzji bez przekonania i osobistej motywacji. Bez determinacji,  nie będziemy w stanie w pełni wykorzystać czasu podczas zajęć. Wybór kierunku musi być świadomy. Studia podyplomowe powinny polegać na dyskusji i partnerskich relacjach z prowadzącymi, dlatego tematyka zajęć powinna odpowiadać naszym zainteresowaniom. Poza tym, warto zwrócić również uwagę na osoby, które prowadzą wykłady. Najistotniejsze, aby byli fachowcami w danej dziedzinie. Teorii powinna towarzyszyć również praktyka tak, by studiowanie nie sprowadzało się tylko do biernego wysłuchiwania. Inne korzyści, to na przykład możliwość zdobycia dodatkowych certyfikatów.

- Takie możliwości dają na przykład studia z zakresu Bezpieczeństwa i Higieny Pracy w Wyższej Szkole Logistyki. To jedyne studia w Polsce, które w ramach nauki i bez dodatkowych kosztów mają przeszkolenie z zakresu ochrony przeciwpożarowej, które realizujemy przy współpracy ze Szkołą Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej w Poznaniu – twierdzi Wojciech Zalewski, rzecznik prasowy WSL – Jest to o tyle cenne, że to przeszkolenie jest wymagane w pracy na stanowiskach BHP, absolwenci nie muszą więc przechodzić po studiach kolejnego kursu – dodaje.

kmatysik