Społeczeństwo » Społeczeństwo

Firma programistyczna z Nędzy sponsorem Biegu bez Barier

110 uczestników stawiło się na starcie VIII Raciborskiego Biegu bez Barier. Jak co roku dopisała sportowa atmosfera połączona z dobrą zabawą roku.

Głównymi bohaterami tego dnia były osoby z niepełnosprawnościami, wraz z ich opiekunami, którzy wspólnie przemierzyli trasę. W tegoroczną odsłonę biegu im. Jurka Wiśniewskiego zaangażowała się firma T2T System, która w swojej działalności programistycznej stara się znaleźć miejsce na pomoc lokalnym inicjatywom.

Raciborski Bieg bez Barier im. Jurka Wiśniewskiego dla osób niepełnosprawnych i ich opiekunów zgromadził 110 uczestników. Wydarzenie odbyło się 27 maja na stadionie Ośrodka Sportu i Rekreacji w Raciborzu. Organizatorem spotkania był EasyRun Racibórz przy współudziale Ośrodka Sportu i Rekreacji w Raciborzu oraz powiatu raciborskiego. W tym roku do tego grona dołączyła firma T2T System z branży IT, która od kilkunastu lat wspiera przedsiębiorstwa i instytucje w wykorzystaniu technologii informacyjnej. Tworzy i wdraża oprogramowania, administruje systemami, serwerami i sieciami, świadczy usługi outsourcingu IT.

Szczytna idea

Ideą Biegu bez Branic jest integracja osób z niepełnosprawnościami oraz ich opiekunów, a także szeroko rozumiana popularyzacja sportu wśród osób ze specjalnymi potrzebami. Uczestnicy wydarzenia rywalizowali w kilku kategoriach, tj.: dzieci z opiekunami, osoby na wózkach inwalidzkich, nordic walking oraz bieg.

- Takie wydarzenia jak Bieg bez Barier to piękna inicjatywa integrująca osoby z niepełnosprawnościami i ich opiekunów. Cieszę się, że tak wiele osób chce brać udział w takich spotkaniach, a także je wspierać. Gratuluję organizatorom ważnego przedsięwzięcia. Jurek z pewnością byłby dumny i szczęśliwy – powiedział obecny na biegu Starosta Raciborski, Grzegorz Swoboda, który przyznał, że wydarzenie jest dla niego szczególne istotne, ponieważ śp. Jerzy Wiśniewski, był pracownikiem starostwa powiatowego, pełnił także funkcję prezesa Stowarzyszenia na Rzecz Integracji Podaj Rękę, prowadził działający w starostwie Ośrodek Informacji dla Osób Niepełnosprawnych, jak również organizował Forum Osób Niepełnosprawnych.

- Idea wydarzenia jest jedna: chcemy wyrównywać szanse osób z niepełnosprawnościami poprzez spędzanie wspólnie czasu i uprawianie sportu. Taka forma aktywności jest bezcenna. Sport pozwala się rozwijać, polepsza samopoczucie, a także zacieśnia więzi. Bardzo się także cieszymy i jesteśmy wdzięczni za wsparcie firm, które w tym roku dołożyły cegiełkę do naszego biegu. Do grona tegorocznych sponsorów dołączyło T2T System, przedsiębiorstwo na co dzień działające w branży IT, które w swojej działalności stawia także na pomoc ludziom potrzebującym. To bardzo cenne i ważne, że coraz więcej firm zauważa osoby z niepełnosprawnościami i chce im pomóc. Im więcej osób i przedsiębiorstw włącza się w takie wydarzenia, tym większa będzie świadomość na temat ich potrzeb i możliwości - mówi Tomasz Bieliński z Powiatowego Centrum Sportu w Raciborzu.

IT pomaga pokonywać bariery

- Kiedy tylko usłyszeliśmy o możliwości włączenia się w tę ważną inicjatywę, od razu podjęliśmy decyzję i postanowiliśmy dołożyć swoją cegiełkę do przygotowania biegu. To piękne wydarzenie z niesamowicie ważnym przesłaniem zwracającym uwagę nie tylko na osoby niepełnosprawne, ale także ich opiekunów. Cieszymy się i jesteśmy dumni z tego, że nasze logo pojawiło się na koszulkach wszystkich uczestników Biegu bez Barier - mówi Tomasz Urban, właściciel T2T System z miejscowości Nędza w powiecie raciborskim.

Wydawać by się mogło, że branża IT to hermetyczne środowisko skupione wyłącznie na świecie cyfrowym. Oczywiście jest w tym sporo prawdy, jednak idea jaka przyświeca T2T System to wsparcie i wyrównywanie szans za pomocą dostępnych technologii, połączenie aktywności biznesowej z podejściem społecznej odpowiedzialności biznesu. - Od zawsze chcemy i angażujemy się w aktywności mające na celu pomoc, czy też polepszenie dobrostanu osób potrzebujących. Chcemy mieć wkład w wyrównywanie ich możliwości oraz dostęp do pełnego uczestnictwa w życiu społecznym. Wiele realizowanych przez nas projektów wpływa na podwyższenie jakości życia. To m.in. nasze systemy nawigacji wewnątrzbudynkowej wdrażane na polskich uczelniach. Dzięki nim studenci z niepełnosprawnościami będą mogli sprawnie poruszać się po szkolnych obiektach. Zapewnienie dostępności fizycznej jest kluczowe dla pełnego uczestnictwa osób niepełnosprawnych w społeczeństwie. Budynki, środki transportu publicznego, miejsca pracy i usługi publiczne powinny być dostosowane do ich potrzeb, aby mogli korzystać z nich w sposób niezależny i bezbarierowy - tłumaczy właściciel firmy T2T System, która powstała z pasji do informatyki, dziś skupia specjalistów z różnych dziedzin programowania i administracji IT.

Systemy nawigacji wewnątrzbudynkowej są wdrażane już na kilku polskich uczeniach wyższych. Jednym z elementów tego systemu jest aplikacja telefoniczna, działająca w oparciu o bezprzewodowe urządzenia informacji wewnątrzbudynkowej tzw. beacony. System generuje stosowne komunikaty tekstowe, które w sposób automatyczny zostają zamienione na komunikaty głosowe z wykorzystaniem syntezatora mowy (w j. polskim i angielskim) w momencie, gdy urządzenie znajdzie się w pobliżu wspomnianego beacona. Aplikacja prowadzi osobę do miejsca docelowego wzdłuż optymalnej ścieżki wyznaczonej w danym budynku bądź kondygnacji. Następnie, po dokonaniu zmiany, system kieruje użytkownika najlepszą drogą do wyjścia z obiektu. W nawigacji jest także dostępny tryb ewakuacyjny.

Firma T2T System realizuje duże projekty z branży IT w całej Polsce a jednocześnie wspiera także inne lokalne inicjatywy społeczno-kuluralne. Ponadto kształci młodzież z okolicznych szkół średnich, dając uczniom możliwości praktycznej nauki zawodu programisty.

* * *

T2T System wspiera przedsiębiorstwa i instytucje w wykorzystaniu technologii informacyjnej. Tworzy i wdraża oprogramowanie, administruje systemami, serwerami i sieciami, świadczy usługi outsourcingu IT. Firma powstała z pasji do informatyki, dziś skupia specjalistów z równych dziedzin programowania i administracji IT.

Tekst: Adventure Media

Zdjęcie: Adventure Media