Rozrywka i wypoczynek » Sport

Gloria Victis zdobywcą FORTUNA Pucharu Polski Playarena!

40 drużyn stanęło w sobotę we Włocławku przed szansą przejścia do historii, czyli zdobycia pierwszego historycznego FORTUNA Pucharu Polski Playarena.

Po 11 godzinach arcyciekawej rywalizacji najlepsza okazała Gloria Victis Warszawa, która poza głównym trofeum wywalczyła sobie prawo gry w EMF Champions League.

W pierwszym w historii turnieju finałowym FORTUNA Pucharu Polski Playarena udział wzięło 40 drużyn - 39 zdobywców Pucharów Miast z całej Polski oraz jeden finalista rozgrywek pucharowych w swojej miejscowości, czyli BKP Warszawa, który w sobotniej imprezie zastąpił w ostatniej chwili reprezentanta Leżajska. Zmagania grupowe, od których rozpoczęli rywalizację uczestnicy, poza odpadnięciem z gry aktualnego wicemistrza Polski Ligi Nike Playarena - Pokera Team Lublin, obyły się bez większych niespodzianek. Z najmocniej obsadzonej grupy F do 1/8 finału planowo dostały się Gloria Victis Warszawa i Dynamik Herring Toruń, które w bezpośrednim starciu podzieliły się ze sobą punktami, grupę D, G i H pewnie wygrali faworyci - Ogniwo Babinek, Flying Cater-Group Łódź i Spartan Leśnica Wrocław, a w grupie A równych nie miał sobie ubiegłoroczny mistrz Warszawy, czyli wspomniany BKP. Oprócz wymienionych drużyn w najlepszej szesnastce imprezy znaleźli się, biorący udział w ubiegłych latach w turniejach ogólnopolskich Playarena, Duma Tartanu Zabrze, Bijemy Miniony Kraków, A Seree Tee Krotoszyn, Big Bulls Kowalewo Pomorskie i Signum Krzywin Widuchowa oraz debiutujący na zawodach tej rangi Beds.pl Bydgoszcz, Celebryci Bytom, Bomba Szczecin, Under40 Ostrów Wielkopolski i Młode Wilki Góra Kalwaria Piaseczno.

Choć faza grupowa przysporzyła wszystkim wielu wrażeń, to tak naprawdę największe emocje zaczęły się dopiero w kolejnej części turnieju. Wszystko za sprawą dogrywek Playarena Turbo, których świadkami byliśmy w fazie pucharowej. Jeśli chodzi o 1/8 finału, to najbardziej wyrównane okazały się starcia BKP - Bijemy Miniony i Spartan Leśnica - Under40. W obu zwycięzcę wyłoniły wspomniane dogrywki, w których więcej zimnej krwi zachowali warszawianie i ostrowianie. Sporo wysiłku w odniesieniu awansu do ćwierćfinałów musiały włożyć także Dynamik Toruń (3:2 z A Seree Tee), Celebryci (2:1 z Beds.pl) i Ogniwo Babinek (3:1 z Dumą Tartanu), a nieco spokojniejszą przeprawę miały Gloria Victis (7:3 z Bombą), Flying Cater-Group (4:1 z Big Bulls) i Młode Wilki Góra Kalwaria (4:2 z Signum Krzywin). Ćwierćfinały były z kolei dosyć jednostronne. BKP rozgromił w nich 3:0 Celebrytów, Gloria pokonała 2:0 Under40, a Dynamik rozbił w hitowym starciu Flying Cater-Group aż 4:0. Bez dramaturgii w tej fazie zawodów na szczęście się nie obyło. Zadbały o to Młode Wilki oraz Ogniwo Babinek, które po regulaminowym czasie gry remisowały ze sobą 2:2 i dopiero gol strzelony w kolejnej tego dnia dogrywce przesądził o awansie do strefy medalowej tej pierwszej ekipy.

Gdy wydawało się, że w finale zobaczymy powtórkę ze starcia grupowego Dynamika z Glorią Victis, które mimo prowadzenia warszawian 3:0, zakończyło się remisem 3:3, niemałą sensacją w 1/2 finału sprawił BKP. Zawodnicy ze stolicy, których we Włocławku początkowo w ogóle miało nie być, wygrali bowiem z faworyzowanym zespołem z Torunia 4:3. W efekcie w meczu o główne trofeum doszło do derbów Warszawy, gdyż w drugim półfinale Gloria rozbiła czarnego konia turnieju, czyli Młode Wilki Góra Kalwaria, aż 5:1. Podobnie ze zdobywcami Pucharu Piaseczna (zwycięstwo 4:1) postąpili, podrażnieni porażką w poprzednim starciu, wciąż aktualni Mistrzowie Polski Ligi Nike Playarena, dzięki czemu zakończyli sobotni turniej na 3. miejscu. W finale natomiast kolejnej niespodzianki już nie było. BKP, który tydzień temu przegrał z Glorią w spotkaniu o Puchar Warszawy, ponownie dał się pokonać swojemu rywalowi zza między (tym razem przegrał 0:3), zajmując tym samym w imprezie "dopiero" drugą lokatę. Tytuł pierwszego w historii zdobywcy FORTUNA Pucharu Polski Playarena powędrował za to w ręce Glorii Victis Warszawa, która w nagrodę będzie reprezentować nasz kraj pod koniec września w EMF Champions League. Gratulujemy!

mb_