Technologie » AGD - RTV

Gorenje laureatem konkursu Plus X Award 2009

Już szósty rok z rzędu marka Gorenje jest doceniana podczas prestiżowego konkursu Plus X Award. Pod koniec maja, na tegorocznej gali w niemieckiej Kolonii nagrodzono piekarnik BO 8750 AX w dwóch kategoriach: „wzornictwo” i „łatwość użytkowania”.

Plus X Award to największy i najbardziej ceniony w Europie konkurs produktów technologicznych, sportowych i lifestyle'owych. W tym roku, wśród dużych urządzeń gospodarstwa domowego, siedemnastoosobowe jury złożone z niezależnych dziennikarzy pism branżowych oraz ekspertów rynku, wyróżniło piekarnik BO 8750 AX. Innowacyjny model marki Gorenje został doceniony nie tylko za wyjątkowy design, ale także za to, że jest niezwykle prosty w obsłudze.

Nowoczesna elegancja

Piekarnik BO 8750 AX z linii Premium dzięki eleganckiemu, nowoczesnemu wzornictwu stanowi ozdobę każdej kuchni. Front urządzenia to znakomite połączenie szklanych drzwiczek z ergonomicznie wyprofilowanymi uchwytami ze stali nierdzewnej, z której wykonana jest także jego obudowa. Charakterystyczny styl modelu BO 8750 AX podkreślają stalowe listwy umieszczone po obu bokach piekarnika.

Zastosowane w piekarniku rozwiązanie BigSpace oferują praktyczną, jedną z największych na rynku, powierzchnię roboczą, co ułatwia przyrządzanie potraw dla wielu gości. Urządzenie o pojemności 60 cm i szerokości 45 cm pozwala przygotować kilka dużych porcji posiłku na trzech poziomach równocześnie.

Funkcjonalność sterowana dotykiem

Dzięki innowacyjnym funkcjom piekarnik BO 8750 AX marki Gorenje w maksymalny sposób ułatwia nam pieczenie. Dotykowy panel sterujący wyposażony jest w duże, czytelne znaki. Za pomocą elektronicznego modułu DirecTOUCH z łatwością przygotujemy posiłki za pomocą trzech etapów. Po włączeniu piekarnika wystarczy wybrać symbol przyrządzanej potrawy i zaakceptować wybór przyciskiem „Start". Specjalne programy automatycznie ustawią właściwą kombinację temperatury i czasu pieczenia.

Funkcja FastPreheat pozwala na szybkie rozgrzanie piekarnika - w niespełna sześć minut do 200 0C. Jeśli chcemy profesjonalne podać ciepłe posiłki niezastąpione okaże się rozwiązanie WarmPlate. Nastawienie temperatury pomiędzy 35 0C a 65 0C gwarantuje optymalne podgrzanie talerzy, na których będą serwowane dania. W oczekiwaniu na spóźnionych gości pomoże nam inna funkcja - StayWarm. Wystarczy, że ustawimy temperaturę piekarnika pomiędzy 65 0C a 90 0C., a potrawy pozostaną smaczne i ciepłe przez około dwie godziny.

Podczas gdy wnętrze piekarnika jest gorące w trakcie pieczenia, a także po jego zakończeniu zewnętrzna powierzchnia obudowy i drzwiczek pozostaje chłodna. Jest to możliwe dzięki zastosowanemu w urządzeniu systemowi dynamicznego chłodzenia (DynamiCooling System). Dodatkowo model BO 8750 AX posiada potrójnie szklane, pokryte termiczną warstwą odblaskową drzwiczki - Ultra CoolDoor. Specjalna powłoka zwiększa ich izolację, dzięki czemu zmniejsza się pobór energii elektrycznej. Pod względem efektywności energetycznej urządzenia spełnia wymagania klasy A, dlatego też jest tanie w eksploatacji oraz przyjazne dla środowiska naturalnego.

Wyróżnienie w kategorii „łatwość użytkowania", wiąże się także z faktem, iż czyszczenie piekarnika jest niezwykle proste. Tworząca idealnie gładką powierzchnię wysokiej jakości emalia EcoClean, którą pokryte jest wnętrze urządzenia, zapobiega przywieraniu tłuszczów do jego ścianek. Natomiast z pomocą sytemu AquaClean bez większego trudu wyczyścimy piekarnik z uciążliwych osadów powstałych podczas przyrządzania potraw. Należy jedynie wlać do głębokiej blachy pół litra wody i podgrzewać przez 30 minut włączając program do czyszczenia. Gdy wytwarzająca się para zmiękczy zanieczyszczenia, wnętrze urządzenia wystarczy jedynie wytrzeć ściereczką.

Wszystkie zastosowane w piekarniku funkcje i nowatorskie rozwiązania firma Gorenje zastrzegła patentami.

Urządzenia na medal

Wyróżniając w 2009 roku model BO 8750 AX, jury Plus X Award doceniło nie tylko wyjątkowe wzornictwo piekarnika, ale także jego innowacyjną technologię. To już szósty produkt firmy Gorenje, który znalazł się w wyjątkowym gronie laureatów konkursu. W kategorii „łatwość użytkowania" ten prestiżowy tytuł jako pierwsza w 2004 roku zdobyła pralka Premium Touch, rok później przypadł on chłodziarko-zamrażarce Premium Touch, natomiast w 2007 roku - chłodziarko-zamrażarce NRK 67365 SB ozdobionej kryształkami Swarovskiego. Wyróżnienia Plus X w kategorii „wzornictwo" w 2006 roku przyznano chłodziarko-zamrażarce z linii Pininfarina, a w ubiegłym roku piekarnikowi do zabudowy B1 ORA-E.

Pretendentami do nagrody Plus X Award są produkty wielu marek z branży motoryzacyjnej, elektronicznej, telekomunikacyjnej, fotograficznej, technologii informatycznych oraz małych i dużych urządzeń gospodarstwa domowego. Żeby otrzymać takie wyróżnienie produkt musi zostać uznany przez jury za najlepszy wśród analogicznych urządzeń w przynajmniej w jednej z czterech kategorii: innowacyjność, wzornictwo, łatwość użytkowania, ekologia. Nagrodzony „szczęśliwiec" oznaczony zostanie symbolem Plus X Award w postaci specjalnego znaku „+x", który świadczy o wysokiej jakości produktu.

Na polskim rynku dostępna jest wzbogacona wersja piekarnika BO 8750 AX - model BO 8770 AX również z linii Premium, wyposażony dodatkowo w szklaną brytfannę. Naczynie posłuży nam do przygotowania smacznej zapiekanki, którą w elegancki sposób zaserwujemy naszym gościom.

BO 8770 AX - wielofunkcyjny piekarnik do zabudowy z linii Premium

Charakterystyka techniczna/Wymiary

• Klasa energetyczna: A
  • Sterowanie: sensorowe