Gospodarka » Żywność
Gotowanie z pasztetem – poradnik z przepisami
Oto kilka prostych przepisów, w których wykorzystamy niedoceniany, pasztet drobiowy. Nawet najbardziej doświadczeni miłośnicy eksperymentowania w kuchni będą zaskoczeni jak wiele wyjątkowych potraw i smakołyków można przygotować z wykorzystaniem tego produktu.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Ciasto Francuskie z pasztetem Chili
Składniki jakie będę nam potrzebne:
- 2 puszki 130g pasztetu drobiowego Leppszy chili
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko jajka
Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego kwadraciki o bokach ok.5cm. Na każdy z kwadracików nakładamy małą porcję pasztetu drobiowego Leppszy z chili, następnie zawijamy ciasto w taki sposób, aby powychodziły z niego małe trójkąciki. Brzegi zaginamy widelcem i smarujemy żółtkiem jajka. Układamy na blasze i wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika. W temperaturze ok.180 stopni pieczemy około 15-20minut. Jest to bardzo smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, która idealnie nadaje się na przyjęcia i imprezy, które urządzamy w domu.
Krokiety nadzieniem pasztetowym
Składniki:
- pasztet Leppszy
- mleko
- jajka
- sól
- szczypiorek
- ser żółty
- mąka
Na początek dodajemy do naczynia mleko, mąkę i dwa jajka. Mieszamy dokładnie do momentu aż uda nam się uzyskać jednolitą masę. Następnie dolewamy dwie łyżki oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie przylegało do patelni i doprawiamy szczyptą soli. Smażymy nasze naleśniki i czekamy aż trochę ostygną. Kiedy już nie będą tak bardzo gorące, smarujemy je pasztetem Leppszy, posypujemy szczypiorkiem i startym serem. Na koniec zwijamy w kształt krokieta, obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy z dwóch stron. Tak przygotowane krokiety idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe jak i również na specjalną kolację.
Jajeczne grzanki z pasztetem
Składniki jakie będą nam potrzebne:
- Chleb tostowy
- Masło
- Pasztet drobiowy Leppszy z pomidorami
- Ser żółty
- Jajka
- Sól i pieprz
- Czosnek
Pieczywo tostowe smarujemy masłem i wyciskamy na nie czosnek, jeden ząbek na jedną kromkę, następnie kroimy kromkę na pół w taki sposób, aby wyszedł nam trójkąt. Tak przygotowane pieczywo wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i czekamy aż masło się rozpuści. Następnie, roztapiamy troszkę masła na patelni i smażymy pasztet razem z jajkiem na małym ogniu do momentu aż jajko się zetnie. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Usmażonym pasztetem smarujemy pieczywo i przykrywamy plastrem żółtego sera. Całość wsadzamy ponownie do piekarnika i czekamy aż ser się rozpuści. Nasze tosty idealnie sprawdzą się na wspólne rodzinne śniadania w weekendowe poranki.
Komentarze (0)