Dom » Budownictwo

Instalacja alarmowa dostosowana do potrzeb klienta

Instalacje alarmowe są skutecznym sposobem na zapewnienie mieszkańcom domu bezpieczeństwa. System alarmowy nie tylko odstraszy potencjalnego złodzieja lub bandytę, dobrze zaprojektowany ułatwi życie całej rodzinie. Nie zależnie od tego czy jesteśmy w domu czy na wakacjach.

W dzisiejszych czasach włamywacze znają najróżniejsze sposoby by dostać się do budynku. Zazwyczaj jednak, standardowo wchodzą do domów przez drzwi lub okna, ponieważ najłatwiej je sforsować. W przypadku starszych okien czasem wystarczy je mocniej popchnąć aby się otworzy, nowsze, solidniejsze modele także nie wymagają dużo zachodu. Niestety ani drzwi wejściowe, ani brama garażowa nie dają nam większego bezpieczeństwa. Jednym z najpopularniejszych sposobów włamania jest podważenie bramy wjazdowej i wejście do domu przez drzwi łączące garaż z powierzchnią mieszkalną. Niestety złodziej w garażu jest niewidoczny dla potencjalnych świadków i ma wolne pole do działania. W związku z tym rozsądnym sposobem na zabezpieczenie domu jest montaż instalacji alarmowej.

Jak wybrać odpowiedni system alarmowy?

Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług profesjonalnej firmy zajmującej się instalacją alarmową. Pracują w nich specjaliści zarówno od spraw technicznych ale także projektanci którzy dobiorą odpowiedni alarm do potrzeb klienta.

System alarmowy ma informować nas o tym czy ktoś wszedł na nasza posesję lub wtargną do domu. Tego typu alarmy wyposażone w czujki mogą ochraniać nie tylko wnętrza budynków ale także teren wokół niego. Alarm można też ustawiać tak aby był aktywny tylko w poszczególnych częściach domu, umożliwi normalne funkcjonowanie w domu i jego jednoczesną ochronę. Jeśli posiadamy zwierzęta bardzo ważne jest żeby alarm był tak zaprojektowany, aby nie uruchamiał się gdy one poruszają się po ogrodzie lub w domu. Wszystkie te kwestie, nie powinny stanowić żadnego problemu dla projektanta systemu.

Jak rozmieścić czujki?

Większość systemów alarmowych działa w oparciu o system czujek ruchu. Powinny być one zainstalowane w każdym pomieszczeniu w którym znajdują się okna lub drzwi wejściowe. Dobrym rozwiązaniem jest też montaż kontaktronów w pomieszczeniach takich jak np. sypialnie w których są okna i przebywają w nich mieszkańcu po włączeniu systemu. Kontaktrony można zastosować też w całym domu tworząc tak zwaną ochronę obwodową. Ciekawym, chodź mniej popularnym rozwiązaniem jest też montaż czujek reagujących na dźwięk tłuczonego szkła.

Jeżeli chodzi o ochronę posesji, dobrze jest zainstalować czujki aktywne. Montuje je się zazwyczaj w narożnikach działki, ochraniają zarówno sam dom jak i ogród. Działają na zasadzie emisji fal podczerwieni, tworzą niewidzialne bariery, które jeśli zostaną przerwana powodują uruchomienie alarmu.

Syrena

Większość systemów alarmowych wyposażonych jest w syrenę, która uruchomiona często sama w sobie jest wystarczającym straszakiem intruzów. Potencjalni złodzieje często przestraszeni głośnym alarmem, rezygnują z kradzieży i opuszczają w pośpiechu dom. Uruchomiona syrena i migające światło zawsze zwracają też uwagę sąsiadów i przechodniów którzy mogą przestraszyć niechcianego gościa samą swoją obecnością.

Podsumowując, warto zainwestować w porządny system alarmowy, tak aby nie przeszkadzał nam w codziennym życiu, a jednocześnie zapewniał bezpieczeństwo całej rodzinie.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Adyton - alarmy kraków. Zapraszamy do kontaktu!

Adyton - Alarmy Kraków