Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Jak lekarze uczą się przez internet

Możliwość poszerzania wiedzy medycznej wykorzystywanej w praktyce zawodowej za pośrednictwem internetu sprawia, iż coraz więcej lekarzy wybiera e-learning jako skuteczne narzędzie edukacyjne.

Doskonalenie swoich kwalifikacji zawodowych, przygotowywanie się do egzaminów państwowych takich jak: PES – Państwowy Egzamin Specjalizacyjny, LEP – Lekarski Egzamin Państwowy, a także zdobywanie punktów edukacyjnych izb lekarskich, to tylko niektóre funkcje platformy szkoleniowej EdukacjaMedyczna.pl.

Moduł e-learningowy wykorzystywany w serwisie EdukacjaMedyczna.pl składa się z testów i szkoleń, które zawierają treści merytoryczne będące wprowadzaniem do testu z wykorzystaniem materiałów audio i video. W celu zoptymalizowania procesu nauki stworzono specjalny algorytm, który serwuje pytania  bazując na wcześniej udzielonych odpowiedziach, prezentując lekarzom najczęściej te pytania, które sprawiały im najwięcej trudności.

Wokół pytań i testów stworzona została społeczność lekarzy, którzy mają możliwość samodzielnego dodawania pytań i ich moderacji oraz dyskusji na forum.

Od startu serwisu w kwietniu 2009 roku, społeczność lekarzy dodała, blisko 7000 pytań edukacyjnych z których powstało ponad 60 testów z 23 specjalności medycznych m.in. takich jak: psychiatria, neurologia, ginekologia, pediatria, reumatologia, medycyna rodzinna, kardiologia, dermatologia, chirurgia, okulistyka czy też stomatologia.

O zainteresowaniu poszerzania wiedzy medycznej za pomocą internetu może świadczyć również fakt i do chwili obecnej lekarze w serwisie rozwiązali testy 107 000 razy, a średni czas przebywania zalogowanego specjalisty wynosi ponad 30 min.

- W ciągu dwóch udało nam się stworzyć serwis e-learningowy dla lekarzy w Polsce, w którym społeczność lekarska skupiona wokół testów i szkoleń edukacyjnych ma możliwość podnoszenia swoich kompetencji i poszerzania wiedzy medycznej. Cały czas wsłuchujemy się w głosy naszych użytkowników i już w niedalekiej przyszłości będziemy oddawać w ich ręce nowe funkcjonalności pomagające w ich edukacji medycznej – wyjaśnia pomysłodawca serwisu dr n.med Maciej Matuszczyk, Dyrektor Medyczny Medforum Sp. z o.o.

Medforum