Firma » Finanse

Jak przeciwdziałać praniu brudnych pieniędzy?

Rejestracja transakcji, identyfikacja klientów, weryfikacja i monitoring danych – tak sprawdzają swoich klientów biura księgowe, które należą do instytucji obowiązanych w tzw. ustawie o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy.

Ustawa o przeciwdziałaniu wprowadzaniu do obrotu finansowego wartości majątkowych pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł oraz o przeciwdziałaniu finansowaniu terroryzmu nakłada na wszystkie instytucje finansowe i kredytowe, w tym prowadzące przekazy pieniężne, oraz podmioty zajmujące się usługowym prowadzeniem ksiąg obowiązki, które mają zapewnić przejrzystość transakcji finansowych. Instytucje wymienione w ustawie, w tym banki, biura notarialne i księgowe muszą rejestrować transakcje o równowartości oraz powyżej 15 tys. euro. Instytucje określone w ustawie muszą również zgłosić Generalnemu Inspektorowi Informacji Finansowej osoby, co do których istnieje podejrzenie, że obracają pieniędzmi pochodzącymi z przestępstw. Zgłoszone muszą zostać również transakcje na mniejsze kwoty, ale które mogą być ze sobą powiązane, np. numerem konta, czy osobą dokonującą wpłaty.

Ustawa dla wszystkich biur księgowych

Przepisy ustawy dotyczą wszystkich instytucji obowiązanych, w tym firm świadczących usługi prowadzenia ksiąg, takich jak centra finansowo-księgowe, czy biura rachunkowe. – Często właściciele małych biur rachunkowych myślą, że ustawa ich nie dotyczy, bo nie obracają kwotami, o których mowa w ustawie. Jednak każde biuro rachunkowe, które zajmuje się usługowym prowadzeniem ksiąg, ma obowiązek przestrzegać zapisów ustawy – podkreśla Alicja Gajewska, Specjalista ds. Administracji z Centrum Finansowo-Księgowego Ekkom.

Biura rachunkowe, podobnie jak inne instytucje obowiązane ustawą, muszą wprowadzić wewnętrzne procedury kontroli, które określają zasady postępowania i metody weryfikacji klientów. Wszyscy pracownicy mają również obowiązek odbycia szkolenia z zakresu weryfikacji klientów i ich transakcji. Wiele instytucji zainstalowało w tym celu odpowiednie systemy informatyczne, które mają ułatwić monitorowanie obrotów finansowych.

Dzięki ustawie zwiększa się przejrzystość transakcji finansowych, co wpływa na walkę z wprowadzaniem do obrotu pieniędzy pochodzących z przestępstw i finansowaniem terroryzmu. – Rozwiązania proponowane w ustawie są dobre i faktycznie pomagają zwalczać pranie brudnych pieniędzy. Jednak same przepisy nie wystarczą – największy nacisk powinien być kładziony na kontrolę, czy są one przestrzegane – ocenia Alicja Gajewska.

Nieprzestrzeganie przepisów ustawy wiąże się z wysokimi karami. Na firmę, która nie przeprowadzi szkoleń dla swoich pracowników może zostać nałożona kara finansowa do 100 tys. zł. Niezarejestrowanie transakcji równej lub powyżej 15 tys. euro i brak procedur wewnętrznych może kosztować firmę nawet 750 tys. zł.

Realizacja zapisów ustawy wzmacnia system walki z praniem brudnych pieniędzy i przyczynia się do ograniczenia możliwości finansowania terroryzmu. Aktywny udział w przeciwdziałaniu wprowadzaniu do obrotu pieniędzy pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł wpływa na budowanie pozytywnego wizerunku i zaufania do biura rachunkowego jako instytucji odpowiedzialnej. Przestrzeganie zapisów ustawy to obowiązek biur rachunkowych, dlatego wybierając firmę, która ma zająć się naszymi finansami, warto zwrócić uwagę na to, czy nie zapomina ona o swoich zobowiązaniach względem prawa.

Centrum Finansowo-Księgowe Ekkom specjalizuje się w kompleksowej obsłudze księgowej oraz kadrowo-płacowej spółek prawa handlowego z udziałem kapitału polskiego oraz zagranicznego. Jako jedyne centrum finansowo-księgowe w Polsce udostępnia swoim klientom nowoczesne rozwiązania firmy HansaWorld umożliwiające wgląd w księgowość online w czasie rzeczywistym.

Więcej informacji znajdą Państwo pod adresem http://www.ekkom.com.pl/

Dodatkowych informacji udzielają:

Aleksandra Markiewicz                                      Łukasz Kansy

Multum PR sp. z o.o.                                             Ekkom Sp. z o.o.

50-503 Wrocław, ul. Paczkowska 48/10               53-608 Wrocław, ul. Robotnicza 68a
tel. 665 600 096                                                   tel. 071 785 91 44, 509 606 887

Multum PR