Technologie » Komputery

Jak sprostać wyzwaniom produkcyjnym – praktyczne rozwiązania

Produkcja w branży metalowej posiada swoją wyjątkową specyfikę, co powoduje, że przed firmami specjalizującymi się w tej dziedzinie najczęściej stoją podobne wyzwania.

Chcąc potwierdzić tę tezę została przeprowadzona ankieta z przedstawicielami takich przedsiębiorstw. Niniejszy artykuł omawiając udzielone odpowiedzi przedstawia sytuację branży. Wychodzi jednak dalej, bo mówi na temat praktycznych rozwiązań problemów, z jakimi mogą spotkać się szefowie produkcji podczas swojej codziennej pracy.

Więcej surowca, niż to wynika z bieżących potrzeb

Na pytanie zamieszone w ankiecie „Czy zdarza się, że mają Państwo więcej surowca w magazynie niż to wynika z bieżących zleceń?” prawie 3/4 szefów działu produkcyjnego odpowiedziała twierdząco. Jasno wskazuje to na problem -  nadmierny i zwykle niepotrzebny zapas w magazynie surowców.

Najczęściej w firmach produkcyjnych wygląda to tak, że chcąc być przygotowanym na każdy rodzaj zlecenia dokonuje się znacznie większych, niż wynika to z bieżących zleceń, zamówień surowców. Szacowanie wielkości takich zleceń dokonuje się tak naprawdę intuicyjnie, mniej więcej na takie ilości i rodzaj materiałów, na które zwykle jest zapotrzebowanie.

Nie od dziś wiadomo, że przy zamawianiu większych partii surowca można utargować niższą cenę jednostkową. Z pozoru jest to duża oszczędność. Jednak bardzo często w ten sposób zamawiane materiały mogą miesiącami zalegać w magazynie. Biorąc pod uwagę koszty składowania oraz kapitał na długi czas “zamrażany” w surowcu, nie jest tak trudno policzyć, czy to się faktycznie opłaca. Zachęcamy każdego szefa produkcji oraz kierownika do spraw zaopatrzenia czy logistyki do policzenia, ile tak naprawdę takie rozwiązanie kosztuje firmę.

Dlatego coraz częściej stosuje się inny model zaopatrzenia przedsiębiorstw w materiały niezbędne do produkcji. Zamawiane zostają tylko takie ilości materiałów, jakie są niezbędne do realizacji konkretnego zlecenia. Do tego ustala się z dostawcami takie terminy dostarczania, żeby nie zalegały one na magazynie, tylko tak szybko jak to jest możliwe były przerzucane na taśmę produkcyjną. Oszczędności wynikające z braku konieczności utrzymania dużych powierzchni magazynowych oraz uwięzienia funduszy firmy w surowcu okazują się być znacznie większe, niż te wynikające z niższej ceny pojedyncznej sztuki przy zamówieniu dużych partii półproduktów.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.erp-view.pl/erp/jak_sprostac_wyzwaniom_produkcyjnym_praktyczne_rozwiazania.html

openmediagroup