Firma » System prawny

Jak wygląda podział spadku?

W każdej rodzinie w pewnym momencie dochodzi do potrzeby zmierzenia się z podziałem spadku. Ta trudna okoliczność wielokrotnie rozgrzewa do czerwoności rodzinną dyskusję. Warto przyjrzeć się aspektom prawnym podziału spadku, żeby przejść do zagadnienia bez emocji.

Komu należy się spadek?

Żeby zagłębić się w temat dziedziczenia, należy najpierw zapoznać się z dwoma podstawowymi terminami:
  • Zstępni – czyli potomkowie w linii prostej: dzieci wnuki i prawnuki.
  • Wstępni – czyli przodkowie: rodzice, dziadkowie.

W praktyce dziedziczenie nie zawsze jest proste. Należy wziąć pod uwagę również małżonka, oraz rodzeństwo i pozostałych  krewnych. Często się zdarza, że ktoś nie pozostawił po sobie potomków, ale pozostawił małżonka lub rodziców. Tutaj zaczyna się na pozór skomplikowana procedura dziedziczenia ustawowego.

Jak wygląda dziedziczenie ustawowe? Kto dziedziczy jako pierwszy?

Pierwsi w kolejności dziedziczenia jest zstępni. Dalej małżonek oraz rodzice. W przypadku braku zstępnych Połowa majątku przypada małżonkowi a rodzicom po ¼. Jeśli spadkodawca nie pozostawił zstępnych i małżonka, spadek w równych częściach przypada jego rodzicom.
Dopiero w dalszej kolejności można rozpatrywać dziedziczenie przez kolejnych krewnych.

Jak wygląda dziedziczenie przez krewnych?

W przypadku braku jednego z rodziców, należny mu dział majątku otrzymują pozostałe jego dzieci. Natomiast w przypadku śmierci jednego z tych dzieci, dziedziczą jego potomkowie. Kiedy jednak nie ma zarówno małżonka, rodziców, rodzeństwa, jak i ich zstępnych, spadek dziedziczą dziadkowie. Mogą się zdarzyć też sytuacje, w których spadkodawca nie pozostawił nikogo. W ostatniej kolejności dziedziczy gmina lub Skarb Państwa.

Współwłasność a dział spadku?

W praktyce często się zdarza, że spadek staje się współwłasnością wielu osób. Taka sytuacja jest trudna dla wszystkich, dlatego warto postarać się o dział spadku. Można tego dokonać  za pomocą umowy ze wszystkimi spadkobiercami, lub na drodze sądowej. Wadą pierwszej metody jest trudność w osiągnięciu porozumienia pomiędzy wszystkimi spadkobiercami.

Zanim można będzie przystąpić do działu, dziedziczenie musi zostać poświadczone przez akt notarialny. Możliwe jest też postępowanie sądowe o stwierdzenie nabycia spadku. Na szczęście zarówno wniosek o stwierdzenie nabycia spadku, jak i o dział spadku można zawrzeć w jednym piśmie. Sprawa w dalszym ciągu będzie przebiegała w dwóch etapach.

Sprawa spadkowa – sądowny podział spadku

Przewagą postępowania przed sądem jest brak konieczności zgody pomiędzy wszystkimi spadkobiercami. W sprawie spadkowej w garwolinie sąd wysłuchuje stron, następnie oszacuje wartość poszczególnych składników majątku spadkowego. Jeżeli w skład spadku wchodzi nieruchomość, decydująca może się okazać opinia biegłego. Może on zaproponować sposób podziału nieruchomości.

Która droga jest lepsza?

Dochodzenie prawa do spadku przed sądem może być bardzo skomplikowane. W grę wchodzi wiele sprzecznych interesów. Każda ze stron dochodzi swojego prawa. Niestety nie zawsze można dojść do porozumienia na drodze polubownej. Przeciągające się postępowanie nie leży jednak w niczyim interesie. Dlatego w sprawach spadkowych warto skorzystać z fachowej pomocy prawnej.

slawek