Gospodarka » Żywność
Jakie są gatunki kawy? Czym się charakteryzują?
Zobacz więcej zdjęć » |
Za najpopularniejsze gatunki kawy uznaje się arabikę i robustę. Mniej znane są liberica i i excelsa. Warto jednak wiedzieć, że wyróżnia się jeszcze więcej rodzajów kaw, ale większość osób nawet nie zdaje sobie sprawy z ich istnienia. Nic w tym dziwnego, skoro można mówić o setkach odmian kawowca. Rynek kaw zdominowała arabika, która cechuje się unikalnymi walorami smakowo-zapachowymi. To właśnie z niej powstają kawy z segmentu premium, czyli najwyższej jakości coffee speciality. Nie brakuje również różnych mieszanek. Do arabiki bardzo często dodaje się robustę, co pozwala na uzyskanie ciekawego smaku i specyficznego aromatu.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Szlachetna kawa arabica – czym się odznacza?
Jeśli ktoś szuka kawy, która zachwyca unikalnym smakiem i zapachem, to na pewno dla niego będzie kawa arabica. Jest to szlachetny gatunek kawy, o dużych wymaganiach uprawowych. Jeśli kawowce mają się prawidłowo rozwijać i obficie owocować, to trzeba im zapewnić odpowiednie warunki. Można je uprawiać wyłącznie na dużych wysokościach, w klimacie subtropikalnym lub równikowym. Ogromne znaczenie mają warunki klimatyczne. Optymalna temperatura utrzymuje się na poziomie około dwudziestu stopni Celsjusza a poziom wilgotności powinien wynosić ok. 80%. Wysokie wymagania sprawiają, że uprawa staje się problematyczna, co przekłada się oczywiście na wyższą cenę surowca. W czystej arabice można bez trudu wyczuć różne nuty smakowe: czekoladowe, korzenne itd. Arabika nie wymaga już sięgania po żadne dodatki, które wzmacniają jej smak.
Gorzka robusta
Sporą popularnością cieszy się robusta, czyli kawa często spotykana w mieszankach. Trudno wyobrazić sobie kogoś, kto będzie cieszył się smakiem stuprocentowej robusty ze względu na to, że jest on niezwykle intensywny. Jeżeli ktoś nie lubi goryczy, to robusta w większych ilościach będzie dla niego wręcz niewskazana. Na jej korzyść przemawia jednak atrakcyjna cena, zdecydowanie niższa od arabiki. Wynika to głównie z łatwiejszej uprawy. Kawowce nie mają wysokich wymagań uprawowych. Mogą rosnąć na niższych wysokościach Ważne jest to, aby temperatura mieściła się w granicach 22-26 stopni Celsjusza. Wymagana jest także wysoka wilgotność powietrza, sięgająca aż 95%. W przypadku robusty możliwe jest uprawianie jej na obszarach rolnych. Do zalet zalicza się wysoką odporność na szkodniki, dzięki czemu nie trzeba martwić się o zniszczenie surowców. Robusta cieszy się sporą popularnością ze względu na swoją niską cenę. Ziarna są jednak mniej aromatyczne w porównaniu z arabiką. Problemem będzie również więcej kwasowości, za którą niektórzy nie przepadają. Do zalet zaliczyć można gęstą i wysoką cremę,
Mniej znane liberica i excelsa
Jeden procent wszystkich upraw kaw na świecie stanowi liberika. Nie ma co jednak liczyć na jej zakup w zwykłych sklepach. Nie jest to często wybierania kawa ze względu na jej niewielką dostępność. Wynika to z tego, że liberikę uprawia się wyłącznie w Liberii i Malezji. Służy głównie jako dodatek z powodu jej mocnego i ziemistego smaku. W dużym stopniu przypomina robustę. Zaletą liberiki jest jej niska cena. Wiele osób zarzuca temu gatunkowi kawy małą wyrazistość, wręcz przeciętny smak. Można również spróbować kawy excelsa. Jest bardzo smaczna. Ma zdecydowanie lepsze walory smakowo-zapachowe od liberiki, co wiąże się niestety z wyższymi cenami.
Nadesłał:
slawek
|
Komentarze (0)