Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna
Jedna substancja o wielu właściwościach
Obszary, w których działa bromelaina
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Ceniona jest ze względu na swoje szczególne, niezwykłe właściwości. Zakres działania może być zaskakujący, ponieważ wykazuje wiele działań bardzo różnych, kojarzonych z odmiennymi obszarami, dlatego może dziwić, że jedna substancja może oddziaływać na tak wiele kierunków. Bromelaina pomaga w procesie gojenia ran i oparzeń. Przyczynia się do łagodnego złuszczania martwego naskórka. Przydaje się także, gdy ma się do czynienia z obrzękami albo opuchlizną, gdyż powoduje ich zmniejszanie. Z zupełnie innej działki, ma zastosowanie w kuchni do zmiękczania mięsa. Oprócz tego jest sprzymierzeńcem osób cierpiących na infekcje w obrębie górnych dróg oddechowych. Zmniejsza wielkość wydzieliny produkowanej przez oskrzela oraz wspiera działanie antybiotykoterapii. Jej właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne przydaje się jako wsparcie w problemach z zatokami, zwłaszcza w ich stanach zapalnych, nawet o charakterze przewlekłym lub wciąż się powtarzającym. Ma w tym przypadku też bardzo cenne właściwości rozrzedzania śluzu, co przynosi odczuwalną ulgę. Posiada bardzo dobre oddziaływanie na drogi oddechowe, co w połączeniu z właściwościami przeciwzapalnymi sprawia, że ma zastosowanie w procesie leczenia astmy. Z powodzeniem mogą po nią sięgać także osoby posiadające problemy z trawieniem.
Ostrożność w stosowaniu bromelainy
Pomimo niewątpliwego faktu korzystnego oddziaływania, bromelaina wymaga właściwej ostrożności przy jej stosowaniu, co generalnie jest cechą wspólną dla wszelkich przyjmowanych produktów tego typu. Najważniejszą kwestią jest sprawdzenie listy leków, z jakimi wchodzi w interakcje, aby nie wywołać u siebie niepotrzebnych komplikacji pod tym względem. Na tej liście są także antybiotyki, wybrane leki o działaniu uspokajającym oraz przeciwzakrzepowym. W przypadku spożywania jej w ananasie, należy pamiętać że posiada on wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że wskutek tego zwiększa się poziom glukozy we krwi. Jest to więc sygnał o ostrożność dla osób chorujących na cukrzycę, aby nie przekraczać odpowiedniej ilości spożywanego owocu. Sygnałem ostrzegawczym jest także uczulenie na pyłki traw, pszenicę, marchew, koper czy seler – często idzie ono w parze z uczuleniem na bromelainę.
Nadesłał:
NoweArtykuły
|
Komentarze (0)