Gospodarka » Żywność

Seromakowiec z morelami

Szukając pomysłów na desery i ciasta, które mogłyby wzbogacić świąteczny stół, często zwracamy się ku klasycznym przepisom. Makowce i serniki to uniwersalne propozycje, które spotykają się z uznaniem wielu osób. A gdyby tak w jednym wydaniu połączyć smaki tych dwóch ciast?

 

 

Składniki na spód (kruche ciasto):

· 125 g schłodzonego masła

· 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej

· 1 żółtko

· 0,5 szklanki cukru pudru

· szczypta soli

· 1 łyżka zimnej wody

 

 

Składniki na masę makową:

· 200 g maku Kresto

· 250 g masła

· 100 g drobnego cukru do wypieków

· 4 łyżki miodu

· 1 opakowanie moreli suszonych Kresto

· 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

· 2 białka

 

 

 

Składniki na masę serową:

· 1 kg sera białego mielonego

· 6 jajek (białka i żółtka osobno)

· 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

· 1 opakowanie cukru waniliowego

· 4 krople olejku waniliowego

· 2 opakowania budyniu waniliowego

· 3/4 szklanki oleju rzepakowego Rapso

· 1,5 szklanki mleka

· 1,5 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego)

 

Wykonanie:

 

1. Kruche ciasto: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę. Łączymy je ze sobą siekając je przy pomocy noża. Ugniatamy ciasto i formujemy kulę, którą wkładamy do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę 34x34 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy z funkcją góra-dół przez ok. 15-20 minut.

2. Masa makowa: Mak dokładnie opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia. Odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie w maszynce o najmniejszych oczkach. Do zmielonego maku dodajemy cukier, miód, aromat i pokrojone morele. Całość dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na podpieczone lekko kruche ciasto.

3. Masa serowa: Żółtka, cukier oraz cukier waniliowy przekładamy do misy miksera i ubijamy do momentu uzyskania gęstego i jasnego kremu. Następnie porcjami dodajemy ser, cały czas ubijając przy tym masę. Do masy serowej wlewamy mleko i olej i ponownie miksujemy. W kolejnym kroku dodajemy budyń, mleko w proszku, olejek waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy to z ubitymi w osobnym naczyniu białkami jajek i delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy bezpośrednio na warstwę makową.

4. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temp 170°C.

5. Po przestudzeniu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą lukrową.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Komentarze (2)

  • avatar
    ~marta 2019-12-14 21:44:54

    Świetna opcja na jesienny obiad. Taki blender moja droga to gdzie kupiłaś?

  • avatar
    ~vegarda 2019-12-03 21:25:25

    Dynia, szpinak i jogurt naturalny. Do tego trochę curry i lubczyka. Czasem dolewam troszkę rosołu i mam idealną na jesień zupę krem, którą przygotowuję w blenderze philipiak. Samo zdrowie!


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »