Firma » Biura

KAN przeprowadził się do nowej siedziby

Spółka KAN ma nową siedzibę. Trzypiętrowy biurowiec o wysokim standardzie został wyposażony w nowatorskie rozwiązania techniczne, w tym elementy systemu KAN-therm.

Grupa KAN jest branżowym liderem w produkcji innowacyjnych rozwiązań systemowych, przeznaczonych do budowy instalacji grzewczych, wody użytkowej, technologicznych oraz przeciwpożarowych. Ostatnie lata były okresem wzmożonych inwestycji KAN, związanych z rozwojem produkcji i wprowadzaniem na rynek wielu innowacyjnych produktów. Powstały nowoczesne hale produkcyjne i magazynowe, zakupiono zaawansowane technologicznie urządzenia oraz kompletne linie do produkcji rur i kształtek, rozbudowano laboratorium badawcze, które wyposażono w unikalną aparaturę.

Ukoronowaniem działalności inwestycyjnej firmy jest oddany właśnie do użytku, prestiżowy budynek biurowo-administracyjny spółki KAN.

- W pierwszej kolejności zadbaliśmy o warunki rozwoju naszej produkcji, inwestując w hale, magazyny i urządzenia, teraz przyszedł czas na zapewnienie komfortowych warunków pracy dla ponad 120 pracowników spółki KAN i wprowadzenie się do nowej siedziby – mówi Sebastian Kaczan, dyrektor ds. handlu i marketingu Grupy KAN.

Trzypiętrowy biurowiec ma 2 tys. m. kw. powierzchni. Do jego budowy zużyto blisko 3300 metrów sześciennych betonu, opleciono siecią ponad 10 km kabli instalacji elektrycznych oraz 35 km przewodów instalacji teletechnicznych. Budynek wyposażony jest w nowoczesne systemy klimatyzacji oraz instalacje grzewcze, w tym ogrzewania płaszczyznowego.

Biurowiec został wzniesiony zgodnie z najnowszymi tendencjami w technice budowlanej, z zastosowaniem wysokiej jakości, energooszczędnych i ekologicznych materiałów. Charakteru nowej siedzibie dodają naturalne materiały – kamień i drewno- zastosowane zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz obiektu. To wyraz filozofii firmy, której celem jest dostarczanie produktów wytwarzanych i użytkowanych w zgodzie z naturalnym środowiskiem.

Nowa siedziba, została wyposażona w nowoczesne rozwiązania techniczne, pochodzące także z szerokiej grupy produktów systemu KAN-therm. Należą do nich kompletne rozwiązania w zakresie rurowych systemów instalacyjnych wykonanych z tworzywa oraz stali.

- Do sterowania systemami grzewczymi zastosowaliśmy nasz najnowszy system automatyki bezprzewodowej KAN-therm Smart - wyjaśnia Sebastian Kaczan. - Jest to inteligentna, komunikująca się radiowo, automatyka sterująca ogrzewaniem podłogowym. Urządzenia systemu KAN-therm Smart służą do precyzyjnej, bezprzewodowej kontroli temperatury i innych parametrów systemów grzewczych i chłodzących, decydujących o poczuciu komfortu w budynku. Pracujemy nad tym, by w przyszłym roku automatyka Smart była kompatybilna z inteligentnym systemem zarządzania budynków BMS (Building Management System).

System KAN-therm Smart jest łatwy w konfiguracji i obsłudze. Parametry ogrzewania w pomieszczeniach można ustawiać zdalnie, z poziomu obsługi bezprzewodowego termostatu, poprzez komputer czy smartfon. Ten innowacyjny system sterowania zapewnia komfort pracy pracownikom, a dzięki opcji SMART Start - funkcji uczenia się specyfiki budynku, gwarantuje wysoką energooszczędność i niższe koszty użytkowania nowej siedziby.

- Ostatnie dokonania to nie koniec inwestycji KAN – dodaje Sebastian Kaczan. - Kontynuacją naszych działań rozwojowych będzie budowa rozległego, nowoczesnego Centrum Logistyczno-Produkcyjnego. W skład kompleksu wchodzić będą hale produkcyjne, przetwórstwa tworzyw sztucznych (PE, PP-R, PPSU), hale magazynowe wysokiego składowania oraz budynek socjalno-biurowy. Nowe inwestycje, będące przejawem stabilności oraz ciągłego rozwoju przedsiębiorstwa, umacniają potencjał Grupy KAN i podnoszą jej konkurencyjność zarówno na rynku krajowym, jak i zagranicznym.

Grupa KAN z centralą w Białymstoku jest uznanym w Polsce i Europie, doświadczonym producentem i dostawcą nowoczesnych rozwiązań i systemów instalacyjnych KAN-therm. Firma rozpoczęła działalność w 1990 roku KAN.  Dziś zatrudnia ok. 600 osób (w tym 150 za granicą), posiada sieć biur techniczno-handlowych w Polsce oraz oddziały w Niemczech, Rosji, Ukrainie oraz na Białorusi. Produkty ze znakiem KAN-therm eksportowane są do 23 krajów, sieć dystrybucji obejmuje swym zasięgiem Europę, znaczną część Azji, sięga również Afryki. KAN-therm to optymalny, kompletny multisystem instalacyjny, na który składają się najnowocześniejsze, wzajemnie uzupełniające się rozwiązania w zakresie rurowych instalacji grzewczych, wody użytkowej, technologicznych, a także przeciwpożarowych.

KAN