Firma » Bankowość

Kluczowy moment na najtańszy kredyt mieszkaniowy

Zakup mieszkania poprzez kredyt hipoteczny to jedna z najważniejszych decyzji w życiu każdego człowieka zaraz po ślubie. Zbyt szybka, do końca nieprzemyślana decyzja związana z wyborem mieszkania jego lokalizacją i banku, który udzieli taniego kredytu na zakup nieruchomości może drogo kosztować.

Z wyborem mieszkania, z którego mamy być zadowoleni przez kolejne lata nie należy się śpieszyć. Wyselekcjonować do obejrzenia warto kilka mieszkań w rożnych lokalizacjach, zwracając uwagę na otoczenie, wykonanie oraz cenę. Zbyt trudny dojazd, duża odległość od przedszkola, szkoły, sklepu spożywczego, brak parkingu może w przyszłości znacznie uprzykrzyć życie. Trzeba sprecyzować własne cele, potrzeby i założenia i poprzez przeprowadzony swoisty „casting mieszkaniowy” wyłonić dwie, trzy najatrakcyjniejsze oferty. Następnie skonsultować wszystko wspólnie z rodziną i wybrać najładniejsze i najatrakcyjniejsze pod wieloma względami mieszkanie.

Kolejną bardzo ważną sprawą jest odnalezienie w gąszczu ofert bankowych kredytu mieszkaniowego na korzystnych dla nas warunkach. Na początek warto przejrzeć promocyjne zestawienia kredytów hipotecznych. Można również zasięgnąć porady Doradcy. Jako ostateczna i kluczowa chwila, w której nie będzie już odwrotu i możliwości zmiany banku na lepszy to dzień, w którym zostanie podjęta decyzja kredytowa i podpisana umowa. Do tego momentu zawsze można „podziękować” i jeżeli do tej granicy pojawi się tańszy kredyt mieszkaniowy - zmienić bank.

Akcję załatwiania kredytu hipotecznego będzie, co prawda trzeba zacząć od nowa jednak, jeżeli po przeprowadzonych obliczeniach przy pomocy narzędzia, jakim jest kalkulator kredytowy a następnie potwierdzenia tego wyniku w banku, oszczędności z tytułu nowej promocyjnej oferty kredytowej będę znaczne, warto wymienić oferenta kredytu.

Przede wszystkim zwracajmy uwagę nie tylko na oprocentowanie, lecz również na prowizje i marże bankowe. Wybierajmy kredyty mieszkaniowe z najniższą dostępną prowizją i marżą. Kredytobiorca, który skorzysta z tzw. sprzedaży wiązanej, a więc równocześnie ze złożeniem wniosku o kredyt hipoteczny otworzy konto, otrzyma dodatkową zniżkę w marży bankowej. Oszczędności z tego tytułu przeważnie sięgają ok.100 zł/mc, co w przeliczeniu przez cały okres kredytowy, przeważnie 30 lat, pozwala nam zaoszczędzić ponad 30 000 zł.

Wytrwałość może się opłacić. W kieszeni pozostanie spora sumka, która wyrówna dłuższy czas załatwiania formalności i oczekiwania na decyzję w sprawie przyznania kredytu hipotecznego z banku.

Kredyty gotówkowe bez zaświadczeń o zarobkach