Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Kompleksowa opieka medyczna w jednym miejscu

Centrum Medycyny Profilaktycznej w Krakowie udowadnia, że przekształcenie publicznych zakładów opieki zdrowotnej w spółki działa na korzyść pacjentów. Czym powinni się kierować przy wyborze najlepszego placówki i czego mogą się po nim spodziewać w ramach podstawowego ubezpieczenia zdrowotnego?
p { margin-bottom: 0.21cm; }

Kiedyś pacjent skazany był na lekarza rodzinnego w swoim rejonie, bez względu na jakość świadczonych przez niego porad. Dziś każdy ubezpieczony zyskuje możliwość wyboru miejsca, w którym chce się leczyć. Naturalną konsekwencją tej zmiany jest konkurencja na rynku usług medycznych, a co za tym idzie, konieczność świadczenia przez placówki najwyższej jakości opieki zdrowotnej także w ramach NFZ.

Pacjent przebierający w ofertach dostępnych obecnie na rynku bierze pod uwagę nie tylko bliskość ośrodka. Liczy się przede wszystkim fachowość obsługi i szeroki zakres świadczeń medycznych oferowanych przez daną placówkę.

Centrum Medycyny Profilaktycznej to jedyny w Krakowie zakład, nie będący szpitalem, o tak szerokiej ofercie poradni specjalistycznych. Chory w jednym miejscu i krótkim czasie może wykonać pełną diagnostykę przedszpitalną większości schorzeń oraz uzyskać poradę medyczną od wykwalifikowanych specjalistów z różnych dziedzin.

Co ważne, Centrum działa w oparciu o kontrakt z Narodowym Funduszem Zdrowia
i dysponuje trzema placówkami usytuowanymi w Krakowie: przy ul. Komorowskiego 12, ul. Olszańskiej 5 i ul. Złocieniowej 44.

Zdajemy sobie sprawę, że dzisiejszy pacjent jest świadomy i oczekuje w równym stopniu profesjonalnej porady lekarskiej, nowoczesnej aparatury, jak i przyjaznej atmosfery. Istotne jest również dostrzeganie i zaspokajanie nowych potrzeb pacjentów, czego nie są w stanie zapewnić mniejsze przychodnie – mówi Lidia Dwojak, Prezes Zarządu CMP.

O pozycji CMP na rynku opieki medycznej w Krakowie świadczy również udział
w programach profilaktycznych finansowanych zarówno przez NFZ, jak i Urząd Miasta Krakowa. Dzięki nim, mieszkanki Krakowa już w wieku 40 lat mogą bezpłatnie dokonać badań mammograficznych, czy badań tarczycy. Centrum prowadzi również projekty kierowane do wszystkich mieszkańców miasta. Ich celem jest prewencja otyłości, cukrzycy i nadciśnienia, a także kompleksowa działalność w zakresie leczenia uzależnień, w ramach której oferuje fachową pomoc osobom uzależnionym oraz ich rodzinom. Warto podkreślić, że Centrum brało udział w pierwszym ogólnoeuropejskim projekcie badawczym „Euro Action”, realizowanym przez Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne, którego celem było wdrożenie do praktyki lekarskiej zaleceń dotyczących zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym.

Pacjenci mogą liczyć także na długoterminową opiekę pielęgniarską w swoim domu, rehabilitację medyczną oraz całodobową opiekę w dni wolne od pracy i święta. Pracodawców zainteresują usługi z zakresu medycyny pracy, a studentów bezpłatne świadczenia. Ponadto, placówka przy ul. Olszańskiej dysponuje nowoczesną Pracownią Rezonansu Magnetycznego, oferującą bezpłatne badania w ramach kontraktu z NFZ. Natomiast w sklepie medycznym na terenie ośrodka przy ul. Komorowskiego 12 chorzy mogą korzystać z refundacji na sprzęt ortopedyczny i środki pomocnicze.

Centrum Medycyny Profilaktycznej może być wzorem sprawnie działającej placówki medycznej. Corocznie udziela ponad milion porad lekarskich, w jego stałej opiece podstawowej i specjalistycznej pozostaje 30 tysięcy pacjentów, a około 700 firm korzysta
z jego kompleksowych usług z zakresu medycyny pracy.

Kinga Syrek

Centrum Medycyny Profilaktycznej