Firma » Biznes

Konkurs ekologiczny ZOiGO "MZO" S.A.

Edukacja nie jest działalnością prowadzoną dla wyróżnień i dyplomów. Chodzi o to, by najmłodsi zrozumieli, że racjonalna gospodarka odpadami nie jest sztuką dla sztuki- mówią w ostrowskim MZO i organizują kolejny konkurs ekologiczny.

Wkrótce rozstrzygnięcie konkursu ekoogicznego.  W tym roku toczy się on pod hasłem: "Odpadów segregowanie to pozytywne działanie". Jak co roku patronat nad konkursem objął Prezydent Jarosław Urbaniak.
Konkurs skierowany jest do dzieci i młodzieży z terenu miasta Ostrowa Wielkopolskiego i organizowany jest w czterech kategoriach wiekowych:
- przedszkola - dzieci w wieku 5-6 lat,
- szkoły podstawowe - uczniowie klas od I do III,
- szkoły podstawowe - uczniowie klas od IV do VI,
- gimnazjaliści.
Finał na początku grudnia w ostrowskim OCK
Konkursy to doroczny projekt ostrowskiej spółki komunalnej. Ich cel to edukacja ekoogiczna, tam gdzie jest najskuteczniejsza. Wśród najmłodszych czonków społeczności lokalnej.
Konkurs jest jedną z wielu edukacyjnych inicjatyw spółki.
Edukacja ekologiczna to bardzo ważna część działalności ZOiGO „MZO” S.A. Corocznie obok konkursów ekologicznych pracownicy spółki przeprowadzają kilkadziesiąt specjalnych lekcji w ostrowskich szkołach. Uczą na nich na czym polega racjonalna gospodarka odpadami, nie tylko na poziomie firm zajmujących się odpadami, ale również – a może przede wszystkim – tam gdzie odpadów powstaje najwięcej, w naszych domach.
Ta działalność ostrowskiej spółki jest doceniana nie tylko przez najmłodszych, ale również organizacje zajmujące się edukacją. W ubiegłym roku podczas targów Poleko MZO zdobyło w tej kategorii wyróżnienie przyznawane przez Przegląd Komunalny, branżowe pismo zajmujące się problematyką ekologii.
Zdaniem prezesa MZO, Andrzeja Strykowskiego, edukacja nie jest działalnością prowadzoną dla wyróżnień i dyplomów. – Chodzi o to, by najmłodsi zrozumieli, że racjonalna gospodarka odpadami nie jest sztuką dla sztuki. Chcemy, by w jej efekcie wszyscy postępowali racjonalnie, by odpadów było jak najmniej i z tych które mimo wszystko trafią do nas, udało się odzyskać jak najwięcej.

Zakład Oczyszczania i Gospodarki Odpadami