Zdrowie » Ciało
Królowie świata orzechów - Migdały marki KRESTO
Zobacz więcej zdjęć » |
Marka KRESTO daje nam
możliwość zakupu aż czterech rodzajów, tego wyjątkowego produktu dzięki czemu
śmiało możemy urozmaicić jego codzienne
spożywanie.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Migdały, czyli nasiona
migdałowca, to najszlachetniejsze z orzechów, podchodzące z rejonów Bliskiego
Wschodu, choć to Ameryka – w późniejszym czasie – stała się największym
producentem tego produktu na świecie. Wyróżniają się swoimi właściwościami i
wartościami odżywczymi, tzn. posiadają najwięcej witaminy B2, E oraz błonnika
spośród wszystkich orzechów. Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych
kwasów tłuszczowych (NNKT) i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu).
Właśnie m.in. dzięki tym substancjom migdały mogą zapobiec chorobom serca, a
także cukrzycy. Są również polecane na nudności i zgagę w ciąży. Poza tym
świetnie sprawdzą się w diecie wegetarian, osób odchudzających się oraz tych
żyjących w dużym stresie.
Samo zdrowie
Migdały są doskonałym źródłem
łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia. Zawierają witaminę E, zwaną witaminą młodości, która wzmacnia
ściany naczyń krwionośnych, uelastyczniając tym samym skórę. Chroni przed
chorobami układu krwionośnego oraz przed szkodliwym działaniem wolnych
rodników. Zawarte w nich również witaminy B2 wspomagają w naszym organizmie
prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz układu nerwowego, natomiast B3 -
bierze udział w rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, jak
również reguluje poziom cholesterolu we krwi. Amerykańska organizacja Food and
Drug Administration (FDA) oficjalnie zatwierdziła fakt, że spożywanie ok. 40
gramów migdałów każdego dnia może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL oraz
pomoże zminimalizować ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
Owoce migdałowca zawierają także
bardzo cenny dla kobiet kwas foliowy, który reguluje wzrost tkanek i korzystnie
działa na ich prawidłowe funkcjonowanie. Pozytywnie wpływa również na wagę i
rozwój noworodków, dlatego zaleca się jego spożywanie w okresie ciąży i
karmienia. Ponadto usprawnia działanie wątroby, żołądka i jelit, pobudza
procesy krwiotwórcze, stąd często nazywa się go doskonałym lekarstwem na
anemię.
Uniwersalny również w kuchni
W kuchni najczęściej wykorzystujemy
migdały słodkie. Podobnie, jak pozostałe bakalie, dodajemy je do wypieków,
zwłaszcza w okresie świątecznym. Zmielone doskonale zastępują mąkę w wypiekach,
a ich naturalna esencja doda naszym deserom wspaniałego aromatu. Możemy je
również dodać do sałatek, a pokruszone posypać warzywne kremowe zupy lub
desery.
Z migdałów można zrobić też
słodką masę marcepanową, stosowaną powszechnie w cukiernictwie. Jej
elastyczność pozwala nadawać jej dowolne kształty, dlatego używa się jej do
dekoracji, chociażby tortów. Ciekawym pomysłem jest także stworzenie orszady,
czyli tradycyjnego napoju migdałowego, pochodzącego z Francji. Dawniej był
przygotowywany z mąki jęczmiennej, ale obecnie robi się go z migdałów, które
należy dokładnie utłuc lub rozdrobnić razem z cukrem.
Migdały to smaczny i zdrowy
dodatek, który powinien stać się stałym elementem naszej diety. Podjadanie ich
między posiłkami to dobry pomysł na zachowanie zdrowia i urody. Dbająca o nasze
zdrowie marka KRESTO proponuje nam nie tylko migdały w wydaniu klasycznym, ale
i tzw. słupki oraz płatki, dzięki czemu możemy spokojnie urozmaicać ich
zastosowanie, jak również spożywanie w wolnym czasie.
Migdały marki KRESTO:
Migdały
Masa netto: 100g, 200 g, 500 g
Cena brutto: 9,50 zł/ 100 g
Cena brutto: 18,40 zł/ 200 g
Cena brutto: 46 zł/ 500 g
Migdały Słupki
Masa netto: 100g
Cena brutto:10,80 zł/ 100 g
Migdały Płatki
Masa netto: 150g, 500g
Cena brutto: 16 zł/ 150 g
Migdały Blanszowane
Masa netto: 100g
Cena brutto: 10,80 zł/ 100 g
Producent: VOG Polska Sp. z o.o.
Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą
KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie
przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7
krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w
imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Przedsiębiorstwo
VOG Polska Sp. z o.o. spełnia również wymagania International Food Standard
(IFS) na poziomie wyższym. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem
żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
VOG Polska Sp. z o.o.
Przemysłowa 8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl
Nadesłał:
flypr
|
Komentarze (0)