Rozrywka » Turystyka
Kulinarne doznania w Dolinie Stubai
                ![]()  | 
        
| Zobacz więcej zdjęć » | 
Podczas pobytu w Dolinie Stubai trudno nie odwiedzić przynajmniej jednej  z ponad 40 górskich chat, które przyciągają urokliwym otoczeniem,  niezwykłą gościnnością oraz przysmakami, często przygotowywanymi na  bazie produktów z okolicznych gospodarstw rolnych. Każdy znajdzie tu  miejsce odpowiednie dla siebie: czy to na pobudkę wczesnym rankiem,  wzmocnienie sił po jeździe na nartach lub długiej wędrówce, wieczorny  relaks czy też miły wieczór we dwoje. W menu można znaleźć zarówno  pożywne potrawy, lokalne łakocie, jak i wyrafinowane dania i drinki.  Miejsca te oferują także dobrą zabawę après-ski.
Przytulne, górskie chaty 
Górskie  gospody są otwarte dla gości prawie przez cały rok od rana do wieczora,  a czasem nawet w nocy. Oferują znane austriackie potrawy, takie jak  Spätzle (kluski z serem), Kaiserschmarrn (puszysty, słodki omlet z  rodzynkami, podobno przygotowany kiedyś dla cesarzowej Elżbiety), jak  też wieprzowe żeberka (Schweinsripperln) z chlebem czosnkowym  (Knoblauchbrot) czy różnego rodzaju knedle. Przygotowując tradycyjne,  tyrolskie dania i domowe desery, kucharze często korzystają ze  składników pochodzących z własnych upraw lub od lokalnych producentów.  Można więc zamówić na przystawkę półmisek z wędzonym boczkiem  (Speckjause), masłem i serem domowej roboty lub też zupy przyprawione  ziołami z „własnego ogródka”. Po obfitym posiłku, aby wspomóc trawienie,  polecany jest sznaps. Można także zrelak-sować się na leżakach na  tarasie, podziwiając wspaniały widok na alpejskie szczyty, lub też  kontynuować jazdę po doskonale przygotowanych stokach. Dogodna  lokalizacja gospód - obok stoków, wyciągów narciarskich i dwunastu  naturalnie uformowanych torów saneczkowych – umożliwia wykorzystanie  urlopu do maksimum. Niektóre z górskich chat czekają na gości również w  nocy, umożliwiając świętowanie w gronie przyjaciół, zapewniając  odpoczynek podczas nocnych, saneczkowych imprez, a także oferując  noclegi.
Restauracja na wysokim poziomie
Dla  tych, którzy nie chcą rezygnować z wyrafinowanych posiłków i wytrawnych  win, najlepszym pomysłem jest wyprawa kolejką górską do restauracji  Schaufelspitz, znajdującej się na wysoko-ści 2900 m n.p.m. na stacji  Eisgrat na lodowcu Stubai. Niezwykłe kulinarne przysmaki serwowane są tu  w nowoczesny i niespotykany sposób, a szeroka oferta win -  austriackich, klasycznych oraz nagrodzonych w licznych konkursach –  zaspokoi nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dokonania szefa kuchni  Davida Kostnera i jego zespołu zostały niedawno docenione i wyróżnio-ne  przez Gault Millau, jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po  austriackich restaura-cjach. Dzięki temu Schaufelspitz jest najwyżej  położoną w Alpach restauracją nagrodzoną przez ten przewodnik. Warto tu  zajrzeć zwłaszcza na Noc Smakosza Dine & Wine (12.01.2013 r.), czyli  kulinarne wydarzenie, podczas którego w wykwintnym otoczeniu będzie  można delektować się 6-daniową kolacją z idealnie dobranym winem (koszt  to 125 euro od osoby).
Nocna zabawa
Fani  aprés ski także znajdą w Dolinie Stubai coś dla siebie. Mogą wybierać  spośród barów pod parasolem zlokalizowanych m.in. w pobliżu stacji  Serlesbahn w Mieders, Brugger Alm w ośrodku narciarskim Schlick 2000, w  Eissee (na lodowcu na Gamsgarten) oraz w hotelu Mutterberg w pobliżu  stacji Stubai Glacier. Dwa szczególnie polecane miejsca po dniu  spędzonym na nartach to Jochgeierbar w pobliżu Schlicker Alm i  Schlussliacht przy stacji Kreuzjochbahn w Fulpmes. Dla tych, którzy wolą  się przebrać przed nocnym szaleństwem, polecane są bary i puby w  Neustift oraz Fulpmes.    
    	

                    
                
						Rozszerzanie diety niemowląt – o czym warto pamiętać			
						NOWOŚĆ! Proszki i grysy z owoców i warzyw liofilizowanych KRESTO – naturalny kolor w Twojej kuchni			
						Domowy kisiel żurawinowy z malinami			
						Tenda Polska wprowadziła nowy Mesh Wi-Fi 7 i nową akcję cashbackową			
						Czy Polacy uprawiają jeszcze „grobing” i jaki wpływ ma na nas Dzień Wszystkich Świętych			
Komentarze (0)