Firma » Biznes

Metodyka zarządzania projektami P3O i jej zalety

Żadna organizacja nie może liczyć na coś więcej niż tylko na krótkoterminowy sukces, jeżeli struktury decyzyjne i realizacyjne w jej ramach nie działają prawidłowo. Na szczęście, nawet najpoważniejsze braki w tym zakresie można wyrównać odwołując się do konkretnej metodyki zarządzania projektami.

Możliwości jest co najmniej kilka, a twórcy poszczególnych projektów przekonują, że to właśnie proponowane przez nich rozwiązania są najskuteczniejsze. Gdybyśmy jednak rozwiązanie, które w ciągu ostatnich lat zdobyło sobie szczególnie dużą popularnością, z pewnością byłby to model P3O.

Lista zalet, o których można mówić w odniesieniu do metodyki P3O nie jest wcale krótka, na pierwszy plan wysuwa się zaś to, że metodyka ta stwarza szansę na utrzymywanie w jednym tylko miejscu wszystkich tych informacji, które odnoszą się do zmian zachodzących w organizacji. Eliminuje to ryzyko niepotrzebnego rozdrobnienia, trudno zaś nie zgodzić się z tym, że wspomniane rozdrobnienie utrudnia podejmowanie właściwych decyzji i wpływa na zapadanie werdyktów, które wcale nie mszą prowadzić do rozwoju organizacji.

P3O to również rozwiązanie, dzięki któremu można mówić o jednym tylko źródle raportów kierowanych do zarządu firmy decydującej się na wcielenie w życie tej metodyki, mamy przy tym do czynienia z praktyką, która sprawdza się tak w odniesieniu do raportów sporządzanych okresowo, jak i tych, które odnoszą się do sytuacji nadzwyczajnych. Wiele osób chwali jednak również metodykę P3O zwracając uwagę na to, że jej zasługą jest nie tylko ustanowienie i wprowadzenie w życie, ale także systematyczne rozwijanie tych standardów, które odnoszą się do zarządzania programami i projektami. W wielu firmach kluczowym problemem wydaje się być brak wspólnego podejścia do tego rodzaju zagadnień, omawiana tu metodyka zarządzania projektami eliminuje zaś tę niedoskonałość.

Jednym z większych problemów każdej organizacji jest efektywne zarządzanie ryzykiem, gdy bowiem pojawiają się sytuacje niestandardowe, brakuje jednego ośrodka decyzyjnego, który mógłby wskazać na rozwiązanie problemu. Metodyka P3O umożliwia scentralizowanie danych odnoszących się do ryzyka w organizacji, okazuje się więc, że i na tym poziomie może być ona sprawniej zarządzana. Lista zalet jest zresztą znacznie dłuższa, co stanowi odpowiedź na pytanie o przyczyny rosnącego zainteresowania właśnie tą metodyką.

Artykuł o metodyce P30 przygotowany we współpracy z Inprogress.

sbart