Technologie » Komputery

Microsoft Dynamics NAV na Politechnice Częstochowskiej

System Microsoft Dynamics NAV ma umożliwić studentom zapoznanie się z obsługą najnowszych aplikacji biznesowych i korzyściami, jakie implementacja oprogramowania klasy ERP przynosi przedsiębiorstwom

Politechnika Częstochowska jest największym ośrodkiem akademickim w swoim regionie i bardzo dba o to, by wiedza nabywana przez studentów odpowiadała realiom rynkowym i wymaganiom pracodawców.

Obecnie, niemal każde przedsiębiorstwo korzysta z rozwiązań IT, które wspierają różne procesy biznesowe w nim zachodzące. Praktyczne umiejętności absolwentów w zakresie obsługi oprogramowania biznesowego dają im większe szanse na znalezienie atrakcyjnego zatrudnienia. Studenci uczą się zarówno obsługi, jak i instalacji oraz konfiguracji zaimplementowanego systemu, a bardziej zainteresowani tematem mogą dodatkowo zapoznać się z tajnikami programowania w języku C/AL.

Licencję Microsoft Dynamics NAV uczelnia pozyskała poprzez uczestnictwo w programie Microsoft Dynamics Academic Alliance, który umożliwia szkołom i uczelniom uzyskanie zintegrowanego oprogramowania biznesowego, stałe wsparcie i tutoring ze strony współpracujących z firmą specjalistów, a także dostęp do szkoleń internetowych z zakresu obsługi systemu.

Program Microsoft Dynamics Academic Alliance ma na celu umożliwienie studentom nieodpłatne zapoznanie się z oprogramowaniem biznesowym, rozwijanie ich umiejętności i umożliwienie osiągania sukcesów naukowych. Dzięki programowi akademicka wiedza teoretyczna może zostać uzupełniona praktycznymi umiejętnościami.

Aby studenci mogli w przyszłości odnaleźć się na rynku pracy, uczelnie wyższe w Polsce muszą się otworzyć na potrzeby przedsiębiorstw. Program MDAA stanowi klucz do kształcenia wysoko wykwalifikowanych kadr w nowoczesnych przedsiębiorstwach – mówi prof. dr hab. inż. Leszek Rutkowski, kierownik Katedry Inżynierii Komputerowej. – Studenci są bardzo zadowoleni z zajęć i często powtarzają, że zajęcia prowadzone w oparciu o system Microsoft Dynamics NAV należą do grupy najciekawszych, pozwalając ponadto przygotować się do zagadnień, które napotkają podejmując pracę – dodaje.

Wdrożona platforma Microsoft Dynamics NAV jest profesjonalnym oprogramowaniem biznesowym usprawniającym zarządzanie finansami, produkcją, dystrybucją, relacjami z klientami, serwisem, a także wspierającym e-commerce i oferującym precyzyjne analizy biznesowe. W ramach przedsięwzięcia do systemu wprowadzono także demonstracyjną bazę danych i dodatkowo zastosowano narzędzie Microsoft Reporting Services, co pozwala studentom na tworzenie konkretnych raportów opartych na autentycznych danych.

Podczas zajęć studenci pracują na maszynie wirtualnej z zainstalowanym systemem Windows XP. W skład pełnej infrastruktury informatycznej wchodzi: oprogramowanie Microsoft Dynamics NAV 5.0 SP1 PL oraz MS SQL Server 2008 z MS Analysis Services i Reporting Services oraz MS Visual Studio.

W ramach zajęć studenci mają też okazję przekonać się jak łatwo zaawansowane oprogramowanie biznesowe integruje się z pozostałymi aplikacjami, takimi jak chociażby arkusze kalkulacyjne, edytory tekstu czy programy pocztowe firmy Microsoft.

Dzięki implementacji platformy Microsoft Dynamics NAV, program nauczania został znacznie uatrakcyjniony i dopasowany do wymogów rynkowych. Studenci zyskają niezwykle wysoko cenione przez pracodawców praktyczne umiejętności w zakresie obsługi nowoczesnych narzędzi, co znacznie zwiększy ich szanse na znalezienie atrakcyjnej i dobrze płatnej pracy. Ponadto, symulacje przeprowadzane na systemie przygotowują studentów do radzenia sobie z problemami napotykanymi w dużych przedsiębiorstwach, a także ułatwia i przyspiesza ich aklimatyzację w przyszłej pracy.

Informacje o firmie:

Microsoft jest międzynarodowym producentem oprogramowania komputerowego, aplikacji serwerowych i technologii informatycznych dla klientów indywidualnych, firm i instytucji. W ofercie spółki znajdują się m.in.: system operacyjny Microsoft Windows, oprogramowanie biurowe Microsoft Office System, rozwiązania wspierające zarządzanie z rodziny Microsoft Dynamics, aplikacje serwerowe Microsoft Windows Server System oraz technologia Microsoft.NET.

Microsoft Corporation powstał w 1975 roku w USA, a polski oddział firmy istnieje od 1992 r. W swoich filiach na całym świecie Microsoft zatrudnia ponad 95 tys. specjalistów z różnych dziedzin, w tym ponad 300 osób w Polsce. Ponadto, w Łodzi i Poznaniu działają Centra Innowacji Microsoft. Microsoft współpracuje z ośmioma tysiącami partnerów i dwudziestoma tysiącami inżynierów w całej Polsce.

Firma Microsoft została zbudowana w oparciu o przekonanie, że nowe technologie, jeśli uczynić je dostępnymi i przyjaznymi, są doskonałym narzędziem do rozwoju i realizacji marzeń, pozwalają na pełne wykorzystanie możliwości, jakie drzemią w nas samych i otaczającym świecie. Dlatego też, polski oddział Microsoft bierze aktywny udział w rozwoju gospodarki i społeczności lokalnej w Polsce. Naturalną konsekwencją tego zobowiązania i prowadzonej działalności biznesowej jest realizowanie zadań społecznych w obszarze edukacji informatycznej i walki ze zjawiskiem „wykluczenia informacyjnego”. W listopadzie 2008 roku Microsoft za projekt „Partnerstwo dla Przyszłości” otrzymał główną nagrodę – statuetkę Złotego Spinacza, przyznawanego w najważniejszym konkursie w polskiej branży PR „Złote Spinacze”, a w niespełna rok wcześniej, zaszczytny tytuł „Inicjatywy Edukacyjnej Roku 2007” przyznawany przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Głos Nauczycielski. Celem tego realizowanego od 2004 r. projektu jest wspieranie polskiej edukacji w innowacyjnych działaniach, które przeciwdziałają zjawisku „wykluczenia cyfrowego” młodego pokolenia.

Z kolei w partnerstwie z organizacjami pozarządowymi, firma wspiera społeczności marginalizowane w dostępie do nowych technologii – wiedzy, informacji i umiejętności informatycznych. W uruchomionym we wrześniu 2006 roku programie „Microsoft dla non-profit”, firma przekazuje bezpłatnie swoje oprogramowanie na rzecz organizacji społecznych. W 2007 roku Microsoft otrzymał tytuł Dobroczyńcy Roku 2006 w kategorii „Strategiczne programy społecznego zaangażowania firmy”, przyznany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce.

Microsoft konsekwentnie potwierdza także swoją wysoką pozycję wśród pracodawców, zajmując od kilku lat czołowe miejsca w badaniu prowadzonym przez Hewitt Associates i zdobywając tytuł „Najlepszego Pracodawcy w Polsce”.

Zapraszamy do odwiedzenia polskiej strony firmy Microsoft pod adresem: http://www.microsoft.com/poland lub kontaktu z Centrum Obsługi Klienta Microsoft pod numerem 0 801 308 801.

Microsoft, Windows, Windows Mobile, Visual Studio, Windows Server System, Windows Server, SQL Server, Visual Studio, BizTalk Server, Microsoft Dynamics są zarejestrowanymi znakami towarowymi, bądź znakami towarowymi Microsoft Corp. w Stanach Zjednoczonych i/lub w innych krajach. Nazwy wymienionych firm i produktów mogą być zastrzeżonymi znakami towarowymi ich właścicieli.

EW