Motoryzacja » Jednoślady

Mike's American Bikes - pierwszy salon w Polsce

- Jeśli chodzi o motory, Polska dała mi najwięcej wolności, więcej niż USA i Dania – rzuca Mike, właściciel Mike’s American Bikes (MAB) – Ten kraj wybrałem dlatego, że w mojej rodzinnej Danii zmniejszyła się możliwość modyfikacji motorów, czego nie mogłem znieść. bo choppery są...

...moją miłością, moim całym życiem.

Właściciele Mike's American Bikes - Michael „Mike" Andersen i Lasse Knudsen - znają się od ponad sześciu lat. W Polsce rozpoczęli swoją przygodę w lutym 2009 r. Przekraczając Odrę na chopperach wielokrotnie wcześniej, zauważali, że w kwestii jednośladów Polacy mają ogromny potencjał i jeszcze większe możliwości.

Wówczas zamarzyłem, że zaszczepię pasję do motocykli, a zwłaszcza do ich królewskiej marki, Harleyów, w Polakach - wspomina Mike z uśmiechem na twarzy.

Postanowiliśmy wypełnić lukę, którą dostrzegliśmy i natchnąć ludzi naszą pasją, dzięki której nauczyliśmy się być wolni, zwiedziliśmy kawał świata oraz poznaliśmy masę świetnych ludzi - dodaje Lasse.

Salon Mike's American Bikes jest jednym z bardzo niewielu miejsc, w którym nie chodzi o sprzedaż i serwis motorów, ale o promocję stylu życia, związanego z motorami, a w szczególności z chopperami. Jedną z największych przyjemności Mike'a i Lasse'go jest praca nad zindywidualizowaniem konkretnych modeli fabrycznych na potrzeby klienta, czyli rodzaj tuningu, zwany customizingiem.

Oczkiem w głowie Mike'a jest w całości przez niego odrestaurowany i przebudowany Harley-Davidson EL, czyli klasyczny, amerykański motor policyjny z lat '50 z silnikiem typu pan head (patrz fot.). Jego twórca nadał mu imię „Old school".

Profesjonalizm i indywidualizm

Budując od podstaw bądź przerabiając motory pracownicy Mike's American Bikes wykonują wszystko ręcznie. Jeżeli nie ma możliwości znalezienia potrzebnych części lub akcesoriów, wówczas wykonywane one są w warsztacie z tych samych materiałów i w dokładnie ten sam sposób co oryginały.

Bez względu na model i markę proces budowy motocykla jest krótki i trwa mniej więcej 2 do 3 miesięcy. Z kolei dokonywanie nawet najbardziej niezwykłych przeróbek dowolnego jednośladu zajmuje załodze MAB nie więcej niż 2 miesiące (średnio 1 miesiąc). Każde zlecenie Mike traktuje indywidualnie i wkłada w jego realizację całe swoje wieloletnie doświadczenie, dbałość o szczegóły i wyczucie smaku, z których słynie w wielu krajach.

W dzisiejszych czasach, mając pieniądze, można kupić niemal każdy motor - pointuje Michael „Mike" Andersen - jednak są ludzie, którzy pragną czegoś wyjątkowego, czegoś, co wyraża ich niepowtarzalne wnętrze, a czego nie zdobędą inni... Właśnie dlatego najbardziej spełniam się w tworzeniu motorów na indywidualne zamówienie. Motorów, które stają się drugą duszą ich właścicieli.

Należy również wspomnieć o tym, że MAB, poza dystrybucją odzieży marki Harley-Davidson, posiada również własną markę ubrań z logiem Mike's American Bikes, której pierwsza kolekcja o nazwie „No Fuck No Ride" będzie pod koniec 2009 r. powszechnie dostępna w Polsce, a także na stronie internetowej www.mikesamericanbikes.com.

Serwis - gratis

Mikes American Bikes oferuje niespotykaną usługę, nakierowaną na zmaksymalizowanie satysfakcji każdego klienta. Jeżeli osoba, która zdecyduj się na jakiegokolwiek rodzaju tuning (przeróbki) własnego motocykla i postanowi zlecić jego wykonie MAB, nie będzie musiała poświęcać cennego czasu na dostarczenie bike'a do serwisu, ponieważ pracownik MAB przyjedzie i odbierze go w dogodnym dla zamawiającego terminie oraz miejscu. Ta usługa, wraz z dostarczeniem motory pod dom właściciela już po wykonaniu przeróbek, jest bezpłatna. Ponadto istnieje możliwość wzięcia motoru w leasing lub zakupu na kredyt.

Dodatkowo Mike's American Bikes, jako jedyny salon w Europie, posiada zgodę samego Jassiego James'a z West Coast Choppers na customizing motorów tej marki w swoim serwisie.

Ponadto na stronie MAB można znaleźć historię oraz wiele ciekawostek związanych z marką Harley-Davidson, OCC oraz Boss Hoss, a także zobaczyć zdjęcia Mike'a i Lasse'go z ich podróży po świecie i po zlotach.

Więcej informacji na: www.mikesamericanbikes.com

Ceny motorów: od 86 000 zł do „bez ograniczeń" (w zależności od rodzaju zamówienia)

Czas trwania budowy/restauracji motoru od podstaw: 2-3 miesiące

Czas trwania wykonania dowolnych przeróbek: 1-2 miesiące.

KONTAKT:

Mike's American Bikes

ul. Mieszka I 63/64, 71-011 Szczecin

Tel.: 091 487 14 09

Mail: joanna@mikesamericanbikes.com, mike@mikesamericanbikes.com

KONTAKT dla prasy:

Andrzej Tęgi Tel.: 091 852 30 24, 0 602 360 554; Mail: at@butterflystudio.eu

Mike's American Bikes

www.mikesamericanbikes.com

ul. Mieszka I 63/64, 71-011 Szczecin tel: 091 487 14 09
mail: joanna@mikesamericanbikes.com, mike@mikesamericanbikes.com

Sklep i serwis czynne:

poniedziałek-piątek 10-18, sobota 10-14

Pierwszy salon i sklep Mike's American Bikes w Polsce Michael Mike Andersen i Lasse Knudsen założyli w lutym 2009 r. w Szczecinie.

Obecnie mają kilka celów do zrealizowania, m.in.:

pragną stać się autoryzowanym dealerem marki Harley-Davidson w Polsce; tworzyć jak najwięcej specjalnych, niepowtarzalnych motorów dla indywidualnych klientów; przekonać Polaków do tego, że marka Harley-Davidson to najlepszy producent motocykli na świecie (wszak marka istnieje już od ponad 100 lat!).

Co więcej motory nie są jedyną pasją Mike'a i Lasse'go. Od wielu lat kupują samochody, które następnie remontują bądź modyfikują. Przez większość życia mieli styczność głównie z amerykańskimi samochodami typu:

- pick-up (lata ‘50)

- tzw. Muscle cars (np. stare mustangi)

Dla potencjalnych klientów Mike i Lasse są w stanie znaleźć niemal każdy model samochodu i motoru, dowolnej marki i zmodernizować je wedle potrzeb i upodobań zamawiającego w ciągu 2-3 miesięcy, a następnie dostarczyć je pod dom kupującego.

W zakresie dodatkowych usług MAB leży dystrybucja oryginalnych ubrań marki Harley-Davidson.

MAB posiada także własną markę odzieży z logiem Mike's American Bikes. Jej pierwsza kolekcja „NO FUCK NO RIDE" pojawi się już w 2009 r.

W salonie MAB dostępnych jest do wyboru zawsze ok. 50 modeli motorów takich marek jak Harley-Davidson, OCC, Boss Hoss.

KILKA SŁÓW O MIKE'u:

W 1980 Mike, współwłaściciel salonu Mike's American Bikes, zakupił nowego Harley'a Davidson'a -  Wide Glide. Od tamtej chwili poświęcił życie marce Harley-Davidson i amerykańskim motocyklom w ogóle. Krótko po tym zaczął je budować i przebudowywać we własnym garażu. Robił to dla siebie oraz swoich przyjaciół i znajomych. Następnie otworzył swój pierwszy, własny warsztat motocyklowy. Kolejnym etapem jego przygody było otwarcie autoryzowanego serwisu Harleya-Davidsona w Danii, gdzie zajmował się: serwisem, przebudową oraz budowaniem od podstaw motorów, będących indywidualnymi zamówieniami klientów. Mike, jako perfekcjonista i profesjonalista, zyskał ogromna popularność ze względu na jakość i dokładność swojej pracy. Motory budowane przez Mike'a słyną z pieczołowitej dbałości o nawet najdrobniejsze szczegóły.

W 1986 na konkursie „Custom Show" Mike zajął wszystkie miejsca na podium. Od tamtego sukcesu stał się osobą popularną i cenioną za swój kunszt i profesjonalizm. - Kupując Harley'a kupujesz nowe serce - zwykł mawiać Mike. W świecie Harleya-Davidsona Mike jest człowiekiem powszechnie znanym i rozpoznawalnym. Na Harleyach przemierzył niemal cały świat. Poznał wszystkie kluby oraz osobistości związane z tą wyjątkową marką. Jest m.in. dobrym znajomym Jessi'ego James'a i Arlen'a Ness'a.

Przez całe swoje życie Mike zbudował ponad 100 motorów pod indywidualne zamówienia.

www.mikesamericanbikes.com