Dom » Wnętrza

Najnowsze trendy w projektowaniu wnętrz firmowych.

Biuro to wizytówka firmy, a przestrzeń, w której pracujemy ma niebagatelny wpływ na efektywność pracy. Dlatego dobrze jest zaprojektować przestrzeń biurową tak, by zapewniała odpowiedni komfort pracy i była estetyczna.

Każda przestrzeń biurowa powinna spełniać dwa zadania - funkcjonalne i reprezentacyjne. Z jednej strony powinna ułatwiać pracownikom pracę, z drugiej pozwalać im koncentrować się na powierzonych zadaniach, dając jednocześnie poczucie bezpieczeństwa i komfortu nie tylko im, ale i gościom biura. Firma powinna także zapewnić pomieszczenie socjalne, w którym pracownicy mogą odpocząć i zjeść posiłek.

- Sam wystrój, aranżacja wnętrza czy dobór mebli powinien być uzależniony od charakteru prowadzonej działalności. Inaczej zaaranżujemy wnętrze agencji reklamowej, inne rozwiązania zaproponujemy kancelarii prawnej, jeszcze inne - firmie farmaceutycznej - mówi Anna Paszkowska z pracowni architektonicznej 81.waw.pl. - Bardzo duże możliwości aranżacji dają modne ostatnio lofty i przestrzenie pofabryczne - dodaje.

W ostatnich latach można zaobserwować zmianę podejścia do projektowania przestrzeni biurowych. Wystrój wnętrz nie jest wypadkową różnych biurek z politury, szafek na wysoki połysk i białych ścian. Coraz częściej wykorzystuje się naturalne drewno, szkło, kamień. Biurka z politury zastępują meble modułowe, gdzie blaty i szafki można dowolnie łączyć, aranżować i w razie potrzeby szybko przestawiać. Kolory ścian są raczej stonowane, ale można je także ciekawie wzbogacić. Jeżeli mamy do dyspozycji obiekt wybudowany z cegły, ciekawym rozwiązaniem jest pozostawienie jednej ściany surowej, nieotynkowanej. Przełamuje to przestrzeń.

W pracy ważny jest też odpoczynek. Jeżeli pozwala nam na to miejsce, warto w kuchni ustawić duży, owalny stół, przy którym pracownicy wspólnie będą mogli spożywać posiłki. Sprzyja to integracji pracowników. Pozwala jednocześnie lepiej im się poznać, co z kolei ma przełożenie na pracę zespołową.

Modne, zwłaszcza w firmach technologicznych i IT, jest aranżowanie miejsc pracy, które na pierwszy rzut oka nie wyglądają jak typowe stanowiska pracownicze. Firmy takie jak Google czy Facebook wykazują się niesamowitą kreatywnością w projektowaniu miejsc pracy dla swoich pracowników. W biurach Google zamontowane są np. rury, przypominające te strażackie do poruszania się między piętrami czy też górskie wagoniki przerobione na miejsca spotkań. Pracować można także... bujając się na hamaku. Jeżeli nie chcemy być aż tak ekstrawaganccy lub nasza działalność nie potrzebuje takiej oprawy, wystarczy miejsce z wygodną sofą czy pufami, na których można wygodnie wypić kawę.

- Jeżeli chcemy optymalnie wykorzystać przestrzeń biurową i uzyskać ciekawy, oryginalny efekt warto powierzyć jej aranżację pracowni architektonicznej. Przed przystąpieniem do zaprojektowania przestrzeni biurowej, zawsze najpierw staramy się poznać klienta, przyjrzeć się filozofii jego działalności. Mając taką wiedzę, możemy zaproponować najlepsze rozwiązania - mówi Paszkowska. Jak dodaje, architekci zaproponują dwa lub trzy projekty aranżacji biura, znajdą podwykonawców. Efekt takich działań będzie cieszył pracowników i pozwoli im w komfortowych warunkach wykonywać powierzone obowiązki. Z pewnością również klienci zauważą niestandardowe rozwiązania.

Dobrym przykładem, gdzie dewiza spółki jest widoczna w wystroju, jest placówka jednego z banków. Koncepcja została przygotowana na konkurs, którego celem było poszukanie nowy, niesztampowych rozwiązań oddających - Chcieliśmy, by wnętrze banku przypominało las - stąd dużo drewna na ścianach, w tym wystające drewniane gałęzie. Dodatkowo w elewację zewnętrzną zostało wtopione drzewo, które zachęca do wejścia do środka pomieszczenia. Całość dopełniają zielone ściany i sufit - mówi o projekcie Anna Paszkowska. Architektka wyjaśnia, że zastosowanie naturalnych i ekologicznych materiałów najlepiej odda ideę banku.

I taka właśnie powinna być nowoczesna siedziba firmy - zachęcać do wejścia gościa czy klienta, a pracownikowi dawać komfort pracy w estetycznych, przyjaznych wnętrzach.

klok