Dom » Nieruchomość

NFT wkracza na rynek nieruchomości

Projekt Flat For Flip wchodzi na rynek NFT z innowacyjnym pomysłem. Chce połączyć dwa odrębne sektory - kryptowalut i nieruchomości.

To pierwsza tego typu inicjatywa w Polsce - opiera się ona głównie na współinwestowaniu użytkowników w zakup nieruchomości. Autorzy projektu chcą połączyć ambicje inwestorów z tradycyjnego rynku nieruchomości oraz tych ze świata kryptowalut, którzy mają w planach ulokowanie kapitału w innych niż dotychczas sektorach gospodarki. - Chcemy pokazać inwestorom coś nowego, coś na co warto zwrócić uwagę. Mamy zamiar w pewien sposób połączyć ze sobą dwie społeczności po to, by osobom z rynku nieruchomości pokazać, że istnieje coś takiego jak żywa społeczność zrzeszona wokół NFT, która zarabia na cyfrowych walutach i tokenach. Inwestorzy nieruchomościowi często zdają sobie sprawę z tego, że rentowność sektora NFT jest bardzo duża, toteż chcą się czegoś o nim nauczyć. Z kolei osoby "siedzące" w kryptowalutach chciałyby zainwestować kapitał w coś namacalnego i zdywersyfikować w ten sposób swój portfel. Nasz projekt ma być swoistym pomostem między tymi dwoma światami - mówi Dariusz Barski z Flat for Flip.

W ramach projektu autorstwa Flat for Flip wyemitowanych zostanie 7777 tokenów NFT przedstawiających apartamenty w różnych miastach w 7 krajach Europy. Magia liczb? Nie do końca - tokeny, o których mowa dają ich nabywcom realne korzyści. Z jednej strony jest to wyżej wspomniany dostęp do ograniczonej społeczności, zrzeszającej osoby z branży nieruchomości oraz przedstawicieli świata krypto - posiadacze takiego "wstępu" będą mogli np. brać udział w specjalnych konferencjach dla inwestorów oraz otrzymają dostęp do specjalistycznych kursów z zakresu nieruchomości, niedostępnych nigdzie indziej. Z drugiej natomiast strony użytkownicy dostaną możliwość zarobku bezpośrednio ze sprzedaży nabytych NFT. Z tym związana jest zresztą ciekawa użyteczność tokenów - wręcz rewolucyjna, jak na dotychczasowe standardy rynku - czyli specjalnie zaprojektowany system dochodu pasywnego. Na czym dokładnie polega? Jeżeli dany klient zakupi NFT na rynku pierwotnym podczas tzw. MINTU (tj. będzie jego pierwszym właścicielem) i zdecyduje się go sprzedać na giełdzie Opensea, to z każdą kolejną sprzedażą innym użytkownikom będzie on każdorazowo otrzymywać 3 proc. z przeprowadzanych później transakcji.

Flat for Flip ma w zamierzeniach stanowić przystępne "wejście" w technologię NFT dla osób związanych z tradycyjnym rynkiem nieruchomości. Kwota inwestycji nie jest wygórowana, a sama firma krok po kroku uczy jak założyć portfel kryptowalut, kupić walutę Ethereum i nabyć docelowe NFT.

primetimeprpl