Motoryzacja » Samochody

Nissan będzie produkował Vana NV200 w Barcelonie

Przy okazji globalnej prezentacji zupełnie nowego Nissana NV200 na Salonie Motoryzacyjnym w Genewie firma Nissan poinformowała, że produkcja tego modelu na rynek europejski rozpocznie się pod koniec bieżącego roku w Barcelonie (Hiszpania).

NV200 to pojazd globalny, który będzie produkowany w kilku fabrykach Nissana na świecie. Samochód zostanie wprowadzony na rynek najpierw w Japonii, wiosną 2009 roku.

W drugiej połowie 2009 roku będzie go można kupić w Europie, a później także w Chinach i na innych rynkach.

NV200 przeznaczony na rynek europejski będzie produkowany w Barcelonie, obok innych modeli już produkowanych w tamtejszej fabryce, takich jak Pathfinder, pickup Navara i Primastar (produkowany także jako Traffic dla marki Renault). Nissan Spanish Industrial Operations (NSIO) zaadaptuje dwie linie produkcyjne na potrzeby nowego modelu.

„W okresie trudnej koniunktury gospodarczej cieszymy się, że zakłady Nissana w Barcelonie potrafiły dostosować się do zmian na rynku i zorganizowały produkcję tego ważnego pojazdu na rynek europejski" - powiedział Andy Palmer, Starszy Wiceprezes Nissan Motor Co., Ltd. i szef Globalnego Działu Pojazdów Dostawczych w firmie Nissan.

„Ten pierwszy krok był możliwy dzięki zaangażowaniu i wytężonej pracy kierownictwa zakładów w Barcelonie, ale także dzięki przychylności i współpracy władz Hiszpanii i Katalonii oraz związków zawodowych. Mamy nadzieję, że ten sprzyjający klimat zostanie utrzymany, aby zakłady w Barcelonie mogły poczynić kolejne kroki zapewniające im konkurencyjną pozycję i możliwość uruchomienia produkcji nowych modeli, gwarantującą zrównoważony rozwój" - powiedział Palmer.

Zarząd NSIO poinformował, że aby zakład w Barcelonie mógł pozostać konkurencyjny i aby to właśnie jemu powierzono produkcję nowych modeli, musi on spełnić szereg warunków, w tym uzyskać zdolność podtrzymania wykorzystania mocy produkcyjnych bez uszczerbku dla elastyczności.

InfoMoto