Dom » Wnętrza
Noże kuchenne - jakie wybrać
Zobacz więcej zdjęć » |
Różne rodzaje noży
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Wybierając się do sklepu z akcesoriami kuchennymi pamiętajmy, że istnieje kilka rodzajów noży, zróżnicowanych w zależności od przeznaczenia. Zastanówmy się, jakich noży potrzebujemy: do mięsa, serów, ryb, pieczywa, do krojenia i obierania warzyw, noży uniwersalnych czy innych.
Wykonanie ostrza
Ostrze noża powinno być wykonane z nierdzewnej stali szlachetnej. Jest ona bardzo podatna na ostrzenie, natomiast wytrzymała i odporna na tępienie. Noże WMF wykonane ze specjalnego stopu wanadu, chromu i molibdenu pozwalają na perfekcyjne cięcie, filetowanie, siekanie i obieranie. Dodatkowo są podatne na ostrzenie domowymi przyrządami do ostrzenia.
Rękojeść noża
Warto, by rękojeść noża również była wykonana ze stali, z której wykonano jego ostrze. Dzięki temu nóż jest dużo mocniejszy i jest mniejsze ryzyko, że po pewnym czasie poluzuje się i ostrze wypadnie z rękojeści. Jeśli wybieramy rękojeść noża wykonaną z tworzywa sztucznego, sprawdźmy, czy jest ona solidnie zamocowana do ostrza.
Zestawy noży
Najbardziej praktyczny jest zakup zestawu noży, obejmującego: nóż ząbkowany do pieczywa, obierak do warzyw, nóż kuchenny, nóż uniwersalny, a także potężny nóż szefa kuchni. Niektóre zestawy noży zawierają również nożyce kuchenne. Taki zestaw zawiera wszystko, co w standardowej kuchni jest niezbędne. Czasem jednak kucharze mają bardzo sprecyzowane żądania dotyczące posiadanych w domu noży. Wówczas można kupić pojedynczy nóż spełniający nasze wymagania. Warto skusić się na noże wysokiej jakości i dbać o ich stan - nie kroić gorących potraw, używać deski do krojenia oraz nie myć w zmywarce.
Nadesłał:
JoannaS
|
Komentarze (0)