Gospodarka » Maszyny

Obrabiarka z Rafametu trafi do Belgii

Firma Rail Service Net z Belgii w połowie czerwca wybrała RAFAMET na dostawcę dwusuportowej sterowanej numerycznie obrabiarki typu UFB 125 N. Gotowa maszyna trafi do klienta zimą 2013 roku.

W połowie czerwca właściciele firmy Rail Service Net z Belgii podpisali kontrakt z RAFAMETEM na dostawę dwusuportowej sterowanej numerycznie tokarki typu UFB 125 N.

- Negocjacje z Belgami reprezentującymi tę firmę trwały blisko dwa i pół roku. To bardzo wymagający klient. Zanim doszło do podpisania zlecenia, zostaliśmy gruntownie sprawdzeni poprzez weryfikację naszej technologii, wydajności, niezawodności, czasu reagowania naszych służb serwisowych u użytkowników produkowanych przez nas tokarek kolejowych w Europie Zachodniej- wylicza Andrzej Rustanowicz, dyrektor eksportu w Fabryce Obrabiarek RAFAMET SA. Dodaje również, że Rail Service Net to jedna z największych firm sektora prywatnego działająca na belgijskim rynku kolejowym. - Firma ta świadczy usługi dla kolei niemieckich, francuskich, holenderskich, luksemburskich i oczywiście belgijskich. Z uwagi na audyty jakościowe wykonywane przez przedstawicieli w/w kolei w antwerpskiej siedzibie RSN mieliśmy szczególnie wysoko postawioną poprzeczkę - mówi Andrzej Rustanowicz.

Tokarka typu UFB 125 N nie jest pierwszym produktem zakupionym przez Belgów. Już w samej Antwerpii pracują trzy rafametowskie maszyny i to w rożnych lokalizacjach, ta będzie czwarta.

Kolejna obrabiarka znajduje się w zakładach SNCB (koleje belgijskie)w Brukseli, półtora kilometra od siedziby Unii Europejskiej. Następne w Liege i w Gandawie. - Bez wątpienia możemy powiedzieć, że Belgowie to jedni z najlepszych naszych klientów w Europie Zachodniej. Zaś samą Antwerpię śmiało możemy nazwać stolicą rafametowskich obrabiarek- stwierdza A. Rustanowicz.

Jednak obecne zamówienie na dostawę dwusuportowej sterowanej numerycznie tokarki typu UFB 125 N rożni się od poprzednich tokarek kolejowych pracujących w Belgii - Przede wszystkim dlatego, że obrabiany tą tokarką zestaw kołowy napędzany jest w sposób cierny przez podwójny układ trzech rolek, dociskanych odpowiednio do każdego koła- wyjaśnia dyrektor eksportu z RAFAMETU. - Tego typu instalacje posiadamy obecnie jedynie w Chinach oraz Polsce. Natomiast na rynek Europy Zachodniej tego typu tokarka trafi pierwszy raz. Dlatego szczególnie cieszy nas to zwycięskie starcie w sercu Europy z całą naszą liczącą się na świecie konkurencją- przyznaje A. Rustanowicz.
Obrabiarka ma zostać przekazana do eksploatacji zimą 2013 roku.

Adventure Media