Zdrowie » Ciało
Ograniczenie spożywania żywności z dodatkami sztucznych barwników - zasady zdrowego żywienia
Zobacz więcej zdjęć » |
Wiele z nich wycofano z użytku, inne uznano za niebezpieczne, inne wreszcie za podejrzane np. o działanie rakotwórcze, o działanie alergenne, co oznacza, że przy ich stosowaniu należy zachować szczególną ostrożność, gdyż mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Chemiczne dodatki do żywności mogą poprawić jej wygląd, smak, zmienić kolor, konsystencję, zapach, przedłużyć trwałość, czyli oszukiwać nasze zmysły: smak, węch i wzrok.
Do najbardziej "podejrzanych" zaliczają się:
- E 127 Erytrozyna,
- E 131 Błękit patentowy,
- E 142 Zieleń S,
- E 211 Benzoesan sodu,
- E 221 Siarczyn sodu,
- E 250 - E 252 Azotyny i azotany sodu i potasu,
- E 310 Galusan propylu,
- E 320 Butylohydroksyanizol (BHE),
- E 321 Butylohydroksytoluen (BHT),
- E 338 Kwas fosforowy,
- E 621 Glutaminian sodu,
- E 951 Aspartam,
- E954 Sacharyna.
Komentarze (0)