Rozrywka i wypoczynek » Uroczystości

Organizacja imprez okolicznościowych - jak wybrać restaurację?

Organizowanie imprez okolicznościowych poza domem staje się coraz bardziej popularne. Restauracja jest jednym z najlepszych miejsc na wspólne świętowanie w miłej i rodzinnej atmosferze. Dodatkowo nie trzeba martwić się o serwowanie posiłków czy zadbanie o dobre nagłośnienie.

Z tej okazji warto dobrze wybrać miejsce, które spełni nasze wszelkie oczekiwania, zapewni miejsce do zabawy dla dzieci czy swobodny dojazd. Jak więc wybrać dobrą restaurację? Podpowiadamy.

Jak wybrać restaurację na wesele?

Jednym z najważniejszych kryteriów, którymi będziemy posługiwać się przy wyborze odpowiedniej restauracji jest ustalenie liczby gości. Mniejszy zajazd wybierzemy, gdy ten ważny dzień chcemy spędzić w najbliższym gronie rodziny oraz znajomych. Takie przyjęcie łatwiej jest zaplanować, a para młoda może spędzić czas ze wszystkimi gośćmi. Jeżeli jednak stawiamy na huczną imprezę, wtedy trzeba postawić na restaurację z dużą salą taneczną i miejscem do spożywania posiłków.

Należy pamiętać, aby wybrać lokal, który będzie odpowiadał nam wystrojem. Jedni wolą styl góralski, a inni będą zwolennikami minimalizmu. Ciekawe menu to kolejny punkt, nad którym warto się pochylić. Różnorodność dań przyda się zwłaszcza, kiedy na uroczystości będą dzieci, które często wybierają inne potrawy niż dorośli. Przyda się to również, jeżeli nasi znajomi będą chcieli spróbować nowych smaków i dodatkowo poeksperymentować. Dodatkowym atutem będzie również ogródek letni, do którego goście będą mogli swobodnie wychodzić oraz bezpłatny parking.

Chrzciny i komunia w restauracji - jak zorganizować przyjęcie?

Organizacja chrzcin czy komunii dla swojego dziecka rządzi się nieco innymi prawami. Przede wszystkim jednak trzeba wziąć pod uwagę ilość oraz wiek gości, a także szacunkowy czas trwania danego przyjęcia. Jeżeli wśród zaproszonych znajdują się dzieci, warto wybrać restaurację, która przystosowana jest do potrzeb najmłodszych. Świetną opcją jest plac zabaw oraz inne rozrywki, które znajdują się na terenie lokalu. Dzięki temu dorośli będą mogli spędzić chwilę na rozmowach przy stole, a najmłodsi spędzą czas na beztroskiej zabawie.

Restauracja na chrzciny czy komunię powinna posiadać zróżnicowane menu. Oferta zwykle obejmuje trzy- bądź czterodaniowy obiad z przystawkami i deserem. Dodatkiem bywają także dodatkowe dania na ciepło oraz zimne napoje i przekąski. To jednak nie wszystko. Wyprawiając każdą uroczystość w restauracji, bardzo ważne jest ustalenie wszelkich szczegółów organizacyjnych z właścicielem, a także podpisanie umowy. Wtedy też warto omówić kwestie związane z wyborem potraw, dekoracji, a także z oczekiwaniami gości. Ciekawą ofertę można znaleźć na stronie www.szkutnia.waw.pl/menu/.

slawek