Gospodarka » Żywność

Owocowa słodycz przez cały rok

Owocowa słodycz przez cały rok
Zobacz więcej zdjęć »
Jesienią oraz zimą częściej sięgamy po przetwory owocowe. Pomagają nam one przywołać smaki lata, a do tego są pyszne i zawsze pod ręką. Stanowią lepszą alternatywę dla typowych sklepowych, słodkości. Co więcej,zamknięte w słojach są dużo zdrowsze i smaczniejsze niż świeże owoce importowane.

Chłodniejszą porą wcale nie musimy odmawiać sobie owoców – odnajdziemy je na półkach w postaci dżemów, powideł i musów Dawtona. Będą nie tylko idealnym uzupełnieniem codziennych posiłków, ale także doskonałą kuchenną inspiracją. To wspaniałe rozwiązanie dla tych, którzy łatwo i szybko chcą przyrządzić słodkie co nieco, aby poprawić sobie nastrój w pochmurne i zimne dni.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Pyszną receptą na pożywne i ciepłe śniadanie, będzie kasza jaglana lub owsianka z Musem Jabłkowym Dawtona i cynamonem. Do dania możemy dodać wyraziste w smaku orzechy włoskie lub jagody goi. Posiłek ten świetnie rozgrzeje organizm i przygotuje nas na długi, pracowity dzień. Przypomni nam również ostatnie słoneczne dni, podczas których dojrzewały polskie jabłka. W 100 gramach musu znajduje się tylko 69 kcal – dlatego warto go wybrać również zamiast np. poobiedniego deseru.

 

Na drugie śniadanie lub lekki lunch Dawtona proponuje omlet na słodko z owocami. Puszysta, jajeczna masa, będzie doskonale smakować z Powidłami Jabłkowymi 100% ikleksem kremowej śmietany lub jogurtu greckiego. To pyszne danie, które można jeść do woli. Sekretem wyjątkowego smaku nowego produktu Dawtona jest użycie tylko i wyłącznie dwóch składników – jabłek i soku jabłkowego, dzięki czemu jest on w pełni naturalny i zdrowy.Co więcej, w słoiczku Powideł Jabłkowych 100% jest ponad 800 g owoców!

 

Na szybką przekąskę polecamy pyszne kanapki ze świeżego, wiejskiego chleba z chrupiącą skórką z dodatkiem twarogu oraz Powideł Śliwkowych Dawtona, które smakują tak, jak te z babcinej spiżarni. Ich sekret tkwi w bardzo dużej zawartości owoców – 100 g produktu zostało wyprodukowanych z 196 g śliwek i tym, że nie zawierają barwników i konserwantów. Powidła gwarantują również wyjątkowy smak tradycyjnego pleśniaka.

 

Przepis na pleśniak z powidłami śliwkowymi:

 

Składniki:

           cztery szklanki mąki

           pięć małych jaj (lub cztery duże)

           dwie łyżeczki proszku do pieczenia

           opakowanie cukru waniliowego

           200 g masła

           2 łyżki śmietany 18%

           ¾ szklanki cukru

           dwie łyżki kakao

           cukier puder

           słoik Powideł śliwkowych Dawtona 280 g

 

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać 2 łyżki cukru, szczyptę soli i cztery żółtka. Ciasto należy szybko zagnieść, a następnie podzielić na trzy części. Jedną z nich połączyć z kakao, a następnie wszystkie trzy części zawinąć osobno w folię i włożyć do lodówki, aż stwardnieją. Białka jaj ubić na sztywno, po czym dodać do nich resztę cukru. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na dnie blachy jedną część jasnego ciasta startego na tarce. Następnie posmarować grubą warstwą Powideł śliwkowych Dawtona. Na to zetrzeć ciasto z kakao i ułożyć pianę z białek. Na wierzchu położyć startą, ostatnią jasną część ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 ºC. Po ostygnięciu można posypać ciasto cukrem pudrem.

 

Produkty Dawtona znajdziemy na sklepowych półkach, w cenach odpowiednio: Powidła śliwkowe 4,19 zł/ 280 g, Powidła jabłkowe 4,19 zł /280 g, Mus jabłkowy 3,99 zł / 720 g.

 

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »