Firma » Biznes

PayU SA otrzymało certyfikat bezpieczeństwa przemysłu kart płatniczych

Serwis Platnosci.pl, należący do PayU SA spełnia surowe wymogi bezpieczeństwa standardu Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS) ustalonego przez organizacje płatnicze w celu ochrony danych kart i ich posiadaczy.

PCI DSS to światowy standard bezpieczeństwa ustalony przez czołowe organizacje płatnicze (Visa, Mastercard, American Express, Diners i JCB) w celu ochrony danych związanych z kartami płatniczymi. Zapisy tego standardu definiują szczegółowo, jakie warunki powinny spełniać procesy oraz infrastruktura używana w środowisku przetwarzającym dane kartowe. W związku z  certyfikacją PCI  spółka PayU zbudowała nową platformę technologiczną, zwiększającą poziom bezpieczeństwa do skali, jaka stawia sposób zarządzania bezpieczeństwem na równi z poziomem stosowanym w bankach.

Audyt certyfikowanego audytora z irlandzkiej firmy SYSNET potwierdził, że serwis Platnosci.pl oraz sama organizacja spełnia wszystkie wymogi standardu i jest bezpiecznym środowiskiem przetwarzania wszelkich danych kartowych.

Mechanizmy wypracowane w ramach projektu rozwoju infrastruktury pod kątem standardu PCI DSS będą wykorzystywane  przez PayU  przy tworzeniu nowych środowisk oraz utrzymaniu istniejących serwisów, a zdobyte doświadczenia pozwolą na optymalizację pracy zgodnie ze światowymi standardami. Mając do wyboru różne scenariusze wdrożenia zmian wybraliśmy wariant maksimum chcąc zapewnić naszym klientom najwyższy poziom bezpieczeństwa, a także patrząc w przyszłość na nasze plany rozwoju działalności Spółki - zapewnia Radosław Hofman, Compliance Manager spółki PayU.

Dla naszych Klientów, jak również dla płacących przez system Platnosci.pl, oznacza to, że firma spełnia rygorystyczne, międzynarodowe standardy bezpieczeństwa, a traktowanie zagadnień bezpieczeństwa, jako priorytet stanowi o przewadze PayU na europejskim rynku e-commerce. Taki certyfikat jest bardzo istotny z punktu widzenia e-przedsiębiorców, zwłaszcza przy wyborze operatora płatności online - dodaje Marcin Jabłoński, CEO PayU SA.

FuturePR