Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Podsumowanie 6. edycji PWPS– Lublin (4 i 9.11.2010)

Szósta odsłona Programu Wspierania Przedsiębiorczości Studentów, ostatnia w tym roku kalendarzowym, odbyła się na Wydziale Ekonomicznym Uniwersytetu Marii-Curie Skłodowskiej.

Ideą programu, zainicjowanego w ubiegłym roku przez Polskie Stowarzyszenie Sprzedaży Bezpośredniej, jest pomoc młodym ludziom, dopiero zdobywającym wiedzę i doświadczenia, w poznaniu własnych możliwości, jak również w uzyskaniu solidnych podstaw do rozpoczęcia działalności w biznesie. Istota Programu wyraża się w haśle „Przyszłość w Twoich rękach". Lubelski projekt PWPS odbył się pod Patronatem UMCS. Współorganizatorami lubelskiej edycji Programu były: Wydział Ekonomiczny UMCS oraz Studenckie Koło Finansistów UMCS.

Patronat medialny nad programem sprawowała Gazeta Studencka oraz portal Dla Studenta.

Część szkoleniowa PWPS rozpoczęła się 4 listopada 2010 wykładem dr. Macieja Waszczyka - Wiceprezesa Zarządu, Dyrektora Marketingu i Sprzedaży firmy DLF, zatytułowanym „Mikroprzedsiębiorczość jako pomysł na start". Prowadzący podzielił się ze studentami doświadczeniami i osiągnięciami zdobytymi podczas swej kariery zawodowej, zachęcał do poszukiwania własnej drogi rozwoju i odwagi w podejmowaniu decyzji. Studenci chętnie zadawali pytania, przedstawiali swoje pomysły oraz nurtujące ich wątpliwości związane z prowadzeniem własnej działalności gospodarczej. Uzupełnieniem wykładu były warsztaty umiejętności, które poprowadziła doświadczona trenerka - Monika Zalewska. Warsztaty odbyły się pod hasłem „Stawiam na siebie. Charyzma i osobowość w biznesie" i miały na celu analizę swoich mocnych oraz słabych stron, odnalezienie drzemiącego potencjału i wykorzystanie go w określonym celu zawodowym.

Ostatnim etapem łączącym wykład i warsztaty była debata panelowa, która odbyła się 9 listopada 2010 r. pod hasłem „Młody przedsiębiorca - obiecująca przyszłość czy niepewne jutro?" Udział w niej wzięli:

· Wprowadzający - Mirosław Luboń (Dyrektor Generalny PSSB)

· Prowadzący/moderator - dr Robert Zajkowski (adiunkt w Katedrze Bankowości UMCS)

· Główny panelista - Jeremi Mordasewicz (Ekspert PKPP Lewiatan)

· Lokalny przedsiębiorca - Zbigniew Rymsza (Współwłaściciel Spółki Gala, Członek Rady Nadzorczej)

· Lokalny przedsiębiorca - Krzysztof Kozieł (Wiceprezes Spółki Enzo).

Debata spotkała się z żywym zainteresowaniem studentów i sprzyjała wymianie opinii między zebranymi praktykami i teoretykami biznesu.

Rosnący sukces Programu Wspierania Przedsiębiorczości Studentów jest odpowiedzią na potrzebę szerzenia wiedzy o przedsiębiorczości oraz rosnące zainteresowanie młodych ludzi prowadzeniem własnego biznesu. Odpowiednio wyważona i opracowana formuła spotkań, ciesząca się uznaniem wśród władz szkół wyższych oraz studentów daje gwarancję, że tego rodzaju inicjatywy zaprocentują w przyszłości.

Więcej informacji o programie na stronie http://www.pssb.pl/pwps/

m&cc