Firma » Biznes

Szósta stacja pociągu do przedsiębiorczości - Lublin 4, 9 listopada 2010

Na Wydziale Ekonomicznym Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej odbędzie się szósta odsłona Programu Wspierania Przedsiębiorczości Studentów, zainicjowanego w ubiegłym roku przez Polskie Stowarzyszenie Sprzedaży Bezpośredniej.

Ideą programu jest pomoc młodym ludziom, dopiero zdobywającym wiedzę i doświadczenia, w poznaniu własnych możliwości, jak również w uzyskaniu solidnych podstaw do rozpoczęcia działalności w biznesie. Istota Programu wyraża się w haśle „Przyszłość w Twoich rękach".

Stacja Lublin

Dotychczas Program PWPS gościł na wielu znanych uczelniach w kraju: na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, Uniwersytecie Rzeszowskim, Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, Uniwersytecie w Białymstoku oraz na Uniwersytecie Szczecińskim.

Wszystkie odsłony cieszyły się dużym zainteresowaniem wśród studentów kierunków ekonomicznych, którzy mieli niepowtarzalną okazję wymiany poglądów ze znanymi praktykami i teoretykami biznesu.

Wśród nich znaleźli się m.in.:

• Jeremi Mordasewicz (Ekspert Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan),
  • dr Jacek Męcina (Doradca Zarządu PKPP Lewiatan, były Wiceminister Gospodarki i Pracy),
  • Profesor Janusz Czapiński (Prorektor Wyższej Szkoły Finansów i Zarządzania
    w Warszawie),
  • dr Małgorzata Starczewska-Krzysztoszek (Główny Ekonomista PKPP Lewiatan, Członek Rady Gospodarczej przy Premierze RP).

Najbliższe spotkania w ramach PWPS, pierwsze po długiej, wakacyjnej przerwie, odbędą się na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej, który jest jednocześnie Patronem tej edycji Programu.

Patronat medialny sprawuje Gazeta Studencka oraz portal Dla Studenta. Współorganizatorami lubelskiej edycji Programu są: Wydział Ekonomiczny UMCS oraz Koło Naukowe Finansistów UMCS.

Część szkoleniowa PWPS rozpocznie się 4 listopada o godzinie 9.45 wykładem „Mikroprzedsiębiorczość jako pomysł na start", który poprowadzi dr Maciej Waszczyk (Wiceprezes Zarządu, Dyrektor Marketingu i Sprzedaży Firmy DLF). Tego samego dnia odbędą się również warsztaty umiejętności „Stawiam na siebie. Charyzma i osobowość w biznesie", które będą prowadzone przez doświadczoną trenerkę - Monikę Zalewską. Rozpoczną się one o godzinie 11.30.

9 listopada o godzinie  13.15 odbędzie się panel dyskusyjny pt. „Młody przedsiębiorca - obiecująca przyszłość czy niepewne jutro". Będzie to jedyna w swoim rodzaju okazja do zapoznania się z opiniami doświadczonych ludzi biznesu oraz początkującymi przedsiębiorcami, a także wzięcia udziału w bezpośredniej dyskusji z zaproszonymi gośćmi.

W panelu wezmą udział:

• Wprowadzający - Mirosław Luboń, Dyrektor Generalny PSSB
  • Prowadzący/moderator - dr Robert Zajkowski (adiunkt w Katedrze Bankowości UMCS)
  • Główny panelista - Jeremi Mordasewicz (Ekspert Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan)
  • Lokalni przedsiębiorcy
  • Przedstawiciele lokalnych mediów

Część szkoleniowa odbędzie się w Auli I, a panel dyskusyjny w sali 104 Wydziału Ekonomicznego UMCS, przy Pl. Marii Curie-Skłodowskiej 5.

Hasło PWPS „Przyszłość w twoich rękach" jest wyrazem nowoczesnego, otwartego myślenia o społeczeństwie obywatelskim - aktywnym, odpowiedzialnym, pełnym inicjatyw i pozytywnej energii. Wyraża potrzebę podmiotowości i osiągnięć dostrzegalnych w mikroskali konkretnego młodego przedsiębiorcy, istotnych jednak także w szerszym spojrzeniu. Mikroprzedsiębiorczość oraz aktywność gospodarcza młodego pokolenia dostarczają bowiem krajowej gospodarce zarówno „świeżej krwi" w postaci inspiracji i zastrzyku energii, jak i wymiernych korzyści we wzroście PKB i powstawaniu nowych miejsc pracy.

Program Wspierania Przedsiębiorczości Studentów skierowany jest do ludzi młodych, otwartych na świat, wykazujących odwagę, by podejmować ryzyko i samodzielnie kształtować swą przyszłość zawodową. Oprócz edukacyjnego wsparcia aktywności gospodarczej studentów, celem programu jest promowanie mikroprzedsiębiorczości, czyli działalności gospodarczej prowadzonej przez małe, najczęściej jednoosobowe firmy. W polskich realiach potencjał tego sektora, generującego istotną część dochodów w wielu rejonach Europy i w USA, nadal pozostaje niewykorzystany.

Więcej informacji o programie na stronie http://www.pssb.pl/pwps/

m&cc